ЕУ ПРО Плус “Унапреди пословање предузећа”

еу лого

Програм Европске уније (ЕУ) за локални развој, ЕУ ПРО Плус објавио је јавни позив за пројекте организација за подршку пословању (ОПП) који треба да допринесу конкурентности и одрживости пословања микро, малих и средњих предузећа и предузетника и предузетница у региону Шумадије и западне Србије и Јужне и источне Србије. Пројекти са којима конкукуришу организације треба такође да допринесу и изласку предузећа на нова тржишта, увођењу стандарда као и повећању способности малог бизниса да се опорави и буде отпорнији на негативане утицаје пандемије ковида 19.

Европска унија је за овај позив определила 500.000 евра, а право учешћа имају регионалне развојне агенције, бизнис инкубатори, научно-технолошки паркови, кластери, пословна удружења, привредне коморе, као и истраживачке и високошколске установе. Позив је отворен до 2. фебруара 2022. године.

У оквиру позива, појединачни пројекти организација могу да добију подршку у висини од 20.000 до 50.000 евра, док организације своје пројекте треба да усмере, између осталог, на дигитализацију пословања малих и средњих предузећа, озелењавање њиховог пословања и увођење циркуларне економије, стандардизацију и сертификацију за стандарде квалитета, маркетинг и ширење на нова тржишта, приступ изворима финансирања као и на повећање отпорности малог бизниса.

Више информација о овом позиву као и документација за пријављивање доступне су на интернет страници ЕУ ПРО Плус програма, а четири инфо-сесије ће током децембра бити одржане уживо и у онлајн формату према доле наведеном распореду.