Филм "250 степеника"побеник 7.Међународног фестивала спортског филма на Златибору

Филм "250 степеника" победник 7. Међународног фестивала спортског филма на Златибору. Фестивал се данас завршава сусретом са Наташом Ковачевић, светском претпремијером документарног филма СКОК и доделом награда најбољим ауторима.
Statueta
Жири Фестивала, у саставу Срђан Савић, филмски критичар и директор Фестивала глумачких остварења у Нишу, Вања Дерменђијева, освајач сребрне олимпијске медаље у кошарци и телевизијски уредник из Бугарске и др Иван Сарјановић, југословенски кошаркашки репрезентативац и члан најтрофејније генерације КК „Црвена звезда“, једногласно је донео одлуку о наградама:
- Награда за најбољи филм о високим моралним вредностима у спорту додељује се српском документарном остварењу Саша Ђорђевић – победник остаје редитеља Немање Ћеранића.
Филм Немање Ћеранића уверљиво је сведочанство о каријери једног врхунског спортисте, али говори о њему и као о високоморалној личности која је годинама афирмисала аутентичан спортски дух, чак и у условима убрзане комерцијализације савременог професионалног спорта.
- Награда за најбољи филм о личности у спорту додељује се српском документарном филму Жоц – човек одлуке режисера Ивице Видановића.
Видановићево остварење је јединствена филмска посвета једном од највећих кошаркашких стратега данашњице, али и својеврсна ода чачанској школи кошарке, која је Југославији и Србији подарила низ сјајних репрезентативаца а европском и светском баскету велики број бриљантних спортских асова. Филм прати Обрадовићев пут од најмлађих дана па до недодирљивог статуса најтрофејнијег тренера Евролиге, приказујући га као велику играчку и најмонументалнију тренерску појаву у савременој европској кошарци.
- Награда за најбољу фотографију додељује се кинеском кратком документарном филму Вожња по облацима.
Кинески документарни филм Вожња по облацима, иако наративно изразито  конвенционалан, плени изузетно експресивном фотографијом која гледаоцу омогућава да дивље и сурове планинске пејзаже доживи као истински драматично окружење у којем се одвија једна несвакидашња, надасве спектакуларна бициклистичка авантура.
- Награда „Динко Туцаковић“ за најбољу режију додељује се белгијском режисеру Сину Верстејху за остварење Јуниор.
Белгијски аутор Син Верстејх је класичним филмским документаристичким приступом, без пренаглашених реторичких поступака својствених савременим спортским документарцима, ефектно дочарао дубоку унутрашњу драму младог боксера којем борба у рингу није само прилика за личну афирмацију и манифестацију спортског духа, него и могућност да се помогне унесрећеној породици суоченој са болешћу деце и изненадном породичном трагедијом.
- Награда за играни филм додељује се руском целовечерњем остварењу Лед аутора Олега Трофима.
Прожимајући бајковито жанровско рухо класичне спортске мелодраме раскошно кореографисаним тачкама карактеристичним за филмски мјузикл, режисер Олег Трофим нас подсећа на то да су и велики шампиони људи од крви и меса и да је за велике спортске успехе каткада потребно и нешто више од напорног свакодневног тренинга и савршене такмичарске увежбаности.
- Награда за најбољи краткометражни документарни филм додељује се српском филму Високолетач редитеља Милоша Петричића. 
Високолетач је упечатљиво режиран документарни филм о једном од највећих и најтрофејнијих европских, југословенских и српских кошаркашких тренера свих времена. Успешно водећи током четрдесетогодишње каријере репрезентације Југославије и Србије и низ познатих југословенских и европских клубова, стварајући успут бројне велике кошаркашке асове или доприносећи њиховој пуној афирмацији, маестрални Душан Ивковић се сврстао у ред бесмртних светских стручњака за игру под кошевима.
- Награда за најбољи дугометражни документарни филм припада француско-руандском филму Фудбал Руанда: поља сећања ауторâ Франсоа Гзавијеа Детона и Мари Томс-Пенет 
Фокусирајући се на трагичне догађаје који су обележили модерну историју Руанде, ауторски тандем Детон−Пенет нам, из нешто другачије, дискретно ангажоване визуре, јасно показује зашто се фудбал често назива „најважнијом споредном ствари на свету“. Филм Фудбал Руанда је документарно остварење које нам кроз призму фудбала на интригантан начин рефлектује трагичну судбину мањинског племена Тутси у некадашњој белгијској и немачкој колонији у срцу афричког континента.
- Гран-при за најбољи филм фестивала додељује се српском документарном филму 250 степеника сценаристе Владимира Пајића и редитеља Владимира Курћубића у продукцији „Пи-џи-ем нетворка“ из Београда. 
  Филм 250 степеника је узбудљиво и драмски ефектно градирано, на моменте сетно и носталгично и доследно пласираном метафором проткано документарно остварење о великом узлету једне од најталентованијих генерација у историји југословенске кошарке. Приказ њиховог пута ка великом тријумфу у Бормију истовремено је подсећање на дане великих успеха југословенског спорта, али и показатељ шта је још могла постићи окосница те генерације да није било распада државе и да је остала на окупу и током деведесетих година прошлог века.