Филм “Света Петка - Крст у пустињи” 8. октобара у биоскопу Дома културе у Чајетини

Филм “Света Петка - Крст у пустињи” 8. октобара у биоскопу Дома културе у Чајетини

У биоскопу Дома културе у Чајетини за 8. октобар од 18:00 и 20:00 часова заказана је пројекција филма “Света Петка - Крст у пустињи”. Цена улазнице је 350 динара. Филм је настао по истинитој причи и роману "Петкана" Љиљане Хабјановић Ђуровић. 

Дужина трајања филма:    123 мин
Држава/Година:    СРБ/2022
Жанр:    биографски, драма
Глумци:    Милена Предић, Милица Стефановић, Филип Хајдуковић, Јадранка Селец, Даниел Сич, Бранислав Томашевић, Андреј Шепетковски, Младен Совиљ
Режисер:    Хаџи-Александар Ђуровић

Побожна девојка Параскева, напушта свој живот међу људима у граду Константинопољу и одлази у Јорданску пустињу где проводи наредних 40 година свог живота борећи се са искушењима, гресима и унутарњим демонима. Пратимо њен пут од обичне девојке до највољеније и најпоштованије Светитељке Православља. Бочна прича нам говори о две жене (арапкињи Зејнеби из бедуинског племена и Параскеви) које потичу из различитих културних, социјалних и верских средина, али деле исте људске емоције, вредности и стварају необично пријатељство својим чистим срцима. Током боравка у пустињи, Зејнеба је Параскевин једини пријатељ, али и огледало и одраз спољњег света који је Параскева напустила.

Ова прича нам говори како људи могу да победе своје слабости. Теме филма су универзална морална питања човечанства, што га чини актуелним и данас, било где на свету.