Филм "Златибор, планина богова" одушевио Нишлије

филм златибор

Документарно-играни филм "Златибор планина богова" премијерно је приказан пред нишком публиком у среду, 28. фебруара 2024. године. У биоскопу Цине Гранд у Нишу, филм продуцента Оливера Пауновића, одушевио је Нишлије, коју су у великом броју испратили премијерно приказивање овог филма у њиховом граду. 

Поводом обележавања важног јубилеја, 130 година организованог туризма на Златибору, у 2023. години, Општина Чајетина и Туристичка организација Златибор су, у сарадњи са продуцентском кућом City Гроуп из Ниша, припремили овај филм. Филм приказује дугу и богату историју златиборског туризма и његов развој од дрвених павиљона за смештај гостију до савременог туристичког центра, са мноштвом садржаја и богатом туристичком понудом. 

Позитивни коментари бројних гледала уследили су одмах по завршетку филма. Сви се слажу да ово филмско дело, осим што приказује сву лепоту златиборског краја такође чува дух и историју Златибораца за будућа поколења. 

Филм је сниман током 2022. године на Златибору. Радњу филма изнели су глумци Народног позоришта Ужице и прославњени српски глумац небојша Дугалић, који је својим гласом и појавом дао велики допринос филму. Филм је рађен по текстовима Милисава Р. Ђенића и Снежане Ђенић.

Премијери филма у Нишу присуствовали су Владимир Живановић, директор Туристичке организације Златибор, Арсен Ђурић, председник Скупштине општине Чајетина, као и продуцент Оливер Пауновић испред City Групе. 

Претпремијерно приказан на Фестивалу туристичког филма у Врмџи, крај Сокобање, овај филм је, упркос јакој конкуренцији, тада освојио прву награду и Гранд При за најбољи туристички филм. 

Након премијере у Нишу, филм ће бити премијерно приказан у Новом Саду и Београду, а затим на разним фестивалима у земљи и иностранству, као и на националним телевизијама.