Гостиље - место где се нижу водопади и „купају виле“

гостиље

Добре виле, све и да су ту, а јесу у народним веровањима, нека се и даље купају у дивоти водопада у Гостиљу, и нека маме заљубљење, тек село у коме су се „удомиле“ хоће и има адуте да буде најлепше туристичко – у целом свету.

Прошле године мало му је недостајало да натакне круну која оде преко пар брда даље, у Мокру Гору, стога ће ове покушати опет да се својом лепотом наметне код Светске туристичке организације Уједињених нација (УНWТО).

Како год одлучи жири, Гостиље, удаљено 25 километара од центра Златибора, остаће једна од многих незаобилазних дестинација на најпосећенијој српској планини. Све то с разлогом, а најдоминантнији је водопад на Гостиљској реци висок 22 метра, један од највећих у Србији. Под њим се, ка ушћу у Катушницу, поређало још десетак мањих. Из давних дана остала је прича да се под великим водопадом ноћу купају виле чије чини заувек вежу заљубљене. Кад момак и девојка прођу иза водопада, остало је веровање, цветаће им љубави и пратити их срећа до краја живота.

- Имали смо више веридби под водопадом, а пар младенаца из Републике Српске овде је довео матичара и венчао се. Неретко нам долазе мужеви и жене који су некада као момак и девојка прошли испод водопада, многи од њих већ имају децу – каже Мирослав Туцовић, председник Туристичког удружења Гостиље.

Не знаш да ли је водопад у Гостиљу лепши с раног пролећа кад набуја Гостиљска река, с лета кад се око њега све зелени, или зими када заледи. Од оснивања ТО Гостиље 2009. изграђени су 500 метара пешачких стаза, простор за пикник, дечје игралиште. Гостиље је добило базен који се пуни чистом изворском водом, фудбалско игралиште и асфлатирани паркинг на коме има места за 100 возила. Потпуно је реконструисана родна кућа Димитрија Туцовића, иначе заштићена као непокретно културно добро. Понос Гостиља су и добро очувана воденица на реци Врело, пастрмски рибњаци, природни екосистеми врхова Чигора и Броковац који се налазе у границама Парка природе Златибор. До њих се иде добрим путевима, до њих води туристичка сигнализација. Још штошта ће у догледној будућности Гостиље моћи да понуди туристима. У плану је стављање у туристичке сврхе Раковичке пећине из које извире Раковички поток и која је богата пећинским накитом. И Раковичка јамина – јама пречника 15 и дубине 80 метара, која такође обилује сталактитима и сталагмитима, према најавама ТО Гостиље, постаће атракција.

Уметнуло се Гостиље у низ комшијских златиборских села, а свако од њих има шта да понуди: У Љубиш на свежу пастрмку, из њега у Гостиље „где се купају виле“, одавде у Сирогојно – место чувених плетиља и Музеја на отвореном „Старо село“, на крају туре Стопића пећина у Рожанству...

Каква маршрута да проведеш диван дан на Златибору!

 

Извор: ТО Златибор