Гостиљски водопади - више од 600.000 посетилаца за 12 година рада (видео)

т

Златиборско село Гостиље пример је добре праксе како паметно и стратешко улагање општине Чајетина,  ТО Златибор као и ТУ Гостиље могу да унапреде локални живот становништва. Туристичко удружење Гостиље већ годинама ради на унапређењу туризма и проширењу понуде. Евидентан је пораст броја гостију који долазе како на једнодневни излет, тако и на вишедневни пансион. 

Сезона у златиборском селу Гостиље отворена је током читаве године, с тим да се са доласком лепог времена број туриста повећава. Главна атракција су Гостиљски водопади који се могу видети све до реке Катушнице. Уређена пешачка стаза у дужини од 400 метара дуж које се налазе клупе за одмор, водопад висок 22 метра и још десетак мањих водопада, из године у годину привлаче све већи број посетилаца.

„21. јуна 2012. почео је са радом комплекс у златиборском селу Гостиље и остварени број посета у тој години, износио је преко 10.000 туриста. Тенденција пораста броја гостију настављена је и у наредним годинама а од 2016. године кренуло се са активним радом током читаве године. Од тада па све до данас, годишње преко 60.000 људи посети што за цео период рада од 12 година говори да је ову локацију посетило преко 600.000 људи“, рекао је Мирослав Туцовић, ТУ Гостиље.

У изглед овог веома атрактивног локалитета улаже се током целе године. Најновији радови допринели су побољшању ограде постављене крај пешачке стазе као и уређењу дечије играонице. А од коликог значаја је целокупна дестинација за становнике Гостиља, Туцовић каже:

"Сигурно је да су Водопади оживели село. Имамо око 10 домаћинстава који су се вратили из Ужица, Пожеге па и Београда и баве се сеоским туризмом. Вратио се и један млади брачни пар и баве се израдом сира па такође промовишу село Гостиље. Сигурно се не би вратили да није било иницијативе око уређења водопада, у инфраструктуру, путеве, воду, вртиће, школе и веома битно у зимско одржавање. Ништа од овога не би било такво какво је, да није општине Чајетина која свесрдно помаже".

Међу посетиоцима Водопада затекли смо туристе из Зрењанина и Београда који су сасвим случајно сазнали за ову локацију.

"Овде смо први пут и могу рећи да је све феноменално, природа, чист ваздух, водопад", каже Јелена из Београда.

"Веома ми се свидео парк за децу и водопад", додаје Исидора.

"Све је чисто, уредно и види се да се одржавање одвија на високом нивоу", Слађан из Зрењанина.

Радно време у летњем периоду је од 9 до 20 часова док је цена улазнице непромењена у односу на претходне две године и износи 250 динара за одрасле и 150 динара за децу до 14 година старости. План за наредни период јесте и уређење Раковичке пећине.