Грађани неће плаћати еко таксу

Влада Србије изменила је недавно усвојену уредбу о критеријумима за одређивање активности које негативно утицу на животну средину, па грађани Србије, ипак, неће плаћати еко таксу од 1.200 динара годишње по домаћинству, како је првобитно било предвиђено, потврђено је Тањугу у влади.

Влада је у понедељак изменила уредбу, тако што је избрисала члан четири који је предвиђао тај намет за физичка лица од 1. јануара 2020. године.

То значи да по измењеној уредби грађани неће бити третирани као загађивачи животне средине.

Влада Србије донела је почетком децембра нову уредбу којом се прописују накнаде за загађиваче животне средине, с обзиром да претходна није дала очекиване резултате.

Реч је о уредби којом је Влада Србије утврдила критеријуме по којима ће се одређивати активности које негативно утичу на животну средину и наплаћивати накнада правним лицима, предузетницима, као и грађанима - власницима стамбених јединица.

Сви привредни субјекти, у складу са својом делатношћу, подељени су у три групе активности према томе како утичу на загађење животне средине на оне који имају велики, средњи и мали утицај на природу.

Највећи загађивачи, односно велика правна лица, плаћаће максималну накнаду од два милиона динара годишње.

Најниже накнаде због најмањег утицаја на загађење животне средине, плаћаће микро предузећа, и то 5.000 динара.

    Извор: Вечерње новости (фото-Петер Дејонг)