"Гвоздено наслеђе" пред чајетинском публиком (видео)

с.жиловић

Књига „Гвоздено наслеђе“ аутора Сима Жиловића представљена је јуче чајетинској публици. Ова монографија је прича о Стојановићима из Мачката коју је аутор посветио женској линији фамилије Стојановић из жеље да се за потомке сачува од заборава знање о пореклу.

Осам месеци настајала је књига „Гвоздено наслеђе“ Сима Жиловића која је својеврсна сага о фамилији Стојановић из Мачката. За овог виспреног и виталног деведесетогодишњака писање овако захтевне монографије није био тежак , али ни лак подухват, јер га је водила љубав према мајци и жеља да ода поштовање женској грани Стојановића. 

"Моји деда и баба по мајци се зову Гвозден и Гвозденија, то се сазнаје на првим страницама књиг и чинило ми се да је "Гвоздено наслеђе" најадекватнији назив за књигу која почиње њиховим прецима и свим потомцима", прича Жиловић. "Они су имали десеторо деце, а од њих, моја мајка и њене две сестре, само су оне стасале, удале се и изродиле велики број потомака. Ја сам се заложио да све потомке, од  најмлађих, по мушкој и женској линији сложим у ову књигу која ће остаи за сва времена као највеће породично благо."


„У нашем животу се све може променити: име, презиме, место боравка, пријатељ , комшија... све, осим своје порекло које, ако се не запише, врло лако тоне у заборав. Наша обавеза је према потомцима да сачувамо своје порекло од заборава, за будућа поколења“, написао је аутор у уводној речи књиге, а написано је и реализовао.

"Имао сам пуно тих података које сам користио из раније објављених књига, али сам све надаље морао да спроводим преко телефонских разговора", прича Симо Жиловић.

Представљајући публици публикацију, Љиљана Ракић, помоћница директорке Библиотеке рекла је нешто више о значају оваквих дела за златиборски крај , као и за саму библиотеку „Љубиша Р. Ђенић“.

"Овакве књиге у којима се разјашњавају родбинске везе,родослови, кретање становништва, формирање села и породица, представљају право богатство за завичајнифонд библиотеке, као и велико национално благо за будуће истраживаче и генерације".

Поред ове монографије, Симо Жиловић је аутор и књига: „Основна школа у Голову“, „Жиловићи од Златибора“, „Коло девет сестара“,  „Чоловићи око Златибора“ и „Хроника села Рудине и Голово“ која је имала и проширено издање. Аутор се на крају промоције захвалио и онима који су му помагали у писању и издавању књиге, историчару професору Милисаву Ђенићу и свом сину, Бориши Жиловићу.

Мирјана Ранковић Луковић