"Иксрос хард ендуро" рели одушевио све учеснике, Немац победник

Победници Иксрос хард ендуро релија

Немац Мануел Летенбихлер победио је на Иксрос хард ендуро релију на Златибору у оквиру оквиру Светског шампионата. Сви учесници су презадовољни условима и целопкупним доживљајем о четвородневној трци на Златибору, Тари и Мокрој Гори, а потврђено је да ће и у наредне три године ова трка бити део најјачег међународног такмичења под вођством Светске мотоциклистичке федерације и Ред Була. 

Кроз места за која би се тешко замислило да их машина може савладати и видиковце прелепог погледа пролазили су возачи светског хард ендуро шампионата. Прва трка најјачег ранга која се одржава у Србији довела је најбоље светске ендуро мотоциклисте на Златибор. У зависности од категорије разликовала се и тежина стазе, а најбољи су возили у про класи у којој је тријумфовао Немац Мануел Летенбихлер

"Осећам се веома добро, не могу да верујем да сам победио. Дошао сам на ову трку без очекивања и веома сам благословен. Нисам био сигуран да ћу издржати сва три дана физички, али сам успео. Трка је заиста сјајна, уживао сам и све похвале организаторима, све је било на време. Ово је дефинитивно вредно светског шампионата. Уживао сам у успонима и променама правца

рекао је Летенбихлер којем је ово била прва трка у сезони после повреде. Након пролога који је привукао велику пажњу гледалаца, први дан се возило на Тари, а другог дана у Мокрој Гори са стартом у Дрвенграду. Трећи и завршни дан такмичења на Златибору почео је од осам часова, а стартна тачка била је у близини споменика на Шуматном брду. Стаза дуга укупно 75 км је потом водила возаче преко планинских венаца Чиготе и врхова Торника до циља на Kраљевом тргу, преко пута хотела Златибор. Унапред су биле одређене посебне тачке за гледаоце, који су се окупили у подножју Чукера према Раковици и у Доброселици, а трећи дан је обиловао прелепим пејзажима, који су са из возачке перспективе били прилика за вожњу пуном брзином.

Друго место у српском Иксрос ендуро релију заузео је млади Бугарин Теодор Кабакчијев који се сјајно наметнуо на тешким теренима. Публика је помно пратила вештину ветерана Грејема Џарвиса који је умешним прелажењем природних препрека показао зашто је легенда овог спорта. Енглез је на крају освојио треће место што га доводи на челну позицију у генераном пласману, и сам истиче да је то невероватан осећај с обзиром да има 47. година:

 "Свиђа ми се озбиљност догађаја, а пејзажи су савршени, трка је била невероватна. Било је тако тешко, клизаве и климаве стене, други дан је био технички најзахтевнији, а данас је било много умора код свих, чак и код млађих возача. Радујем се доласку и следеће године, а можда дођем и да се мало опустим.  

Сви учесници су сложни да је трка била веома физички захтевна због промена температуре током дана, клизавог терена и тешко савладивих препрека што је било велики изазов и за најбоље возаче попут Шпанца Марија Романа који је повредио ногу и актуелног светског шампиона Билија Болта који је завршио на четврти, али је на деоби првог места са Џарвисом у генералном пласману.  

У експерт класи победио је Пољак Тимек Михалек, док је шести био Владе Милутиновић, који је и најбоље пласирани српски возач. Мотоциклиста из Ариља је прошле године возио на Златибору, али признаје да је Светски шампионат знатно тежи мада је предност што је био уз најбоље светске такмичаре. У узрасту јуниора најбољи је био Јужноафриканац Метју Грин, међу ветеранима Жан Мишел Виган из Француске, док је у хоби класи победио Словенац Недељко Матовић, а у аматер класи Слободан Виторовић из Србије.

"Ово ми је први пут да возим Светски шампионат. Много је лепо за онога ко воли да се трка да се опроба своје способности са другим светским возачима. Приемтни су кондиција и техника код тих људи, они се много дуже баве тим спортом него ми, код нас је релативно скоро заживео овај спорт. Прошле године сам овде возио Про класу за српски шампионат и ове године је Експерт био тежи, возили смо све што смо возили прошле године, чак и теже,

рекао је Милутиновић. Да подсетимо, пре Златибора прва трка Светског шампионата је одржана у регији Мртвог мора у Израелу, а наредне станице каравана су Ерзберг у Аустрији, Абетоне у Италији, Сибију у Румунији, Секвочи у Америци, Калгари у Канади и Агилар де Кампо у Шпанији. Иксрос хард ендуро рели се одржава већ осам година, прошле године је први пут био на Златибору, а од ове сезоне је и део Ред Бул Светског шампионата што је догађај дигло на највиши ниво, а тако ће бити и у наредне три године под покровитељством Општине Чајетина и Министарства туризма.