Иницијативни састанак ученичких парламената Чајетине (видео)

ђаци

 У ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини одржан је састанак ученичких парламената основне школе и Средње Угоститељско туристичке школе са циљем представљана рада оба парламента и идејом о сарадњи на будућим заједничким акцијама.

На иницијативу настванице Иване Милојевић, координаторке ученичког парламента ОШ „Димитрије Туцовић“ у Чајетини, јуче су се састали парламентарци ове школе са члановима ученичког парламента Средње Угоститељско туристичке школе. Циљ овог дружења било је представљање рада оба парламента и будућа сарадња на заједничким пројектима.

"Ово је планирано још од прошле године. Сматрале смо, Софија и ја, да би ове две школе које деле и заједничко двориште, а не сарађујемо баш много што се тиче парламента,  ово била добра прилика за то. И не само између наше две школе, већ и са школама у Сирогојну и Мачкату, да се то развија. Углавном, ово је један иницијални састанак , почетна размена, па - видећемо где ће нас то довести, а надамо се до заједничких активности , што и јесте циљ", рекла је  Ивана Милојевић, координаторке Ученичког парламента ОШ „Д. Туцовић“.

"Парламентарци показују велику иницијативу  да се укључе и у доношење одлука, и у предлоге сарадње са локалном самоуправом, предлоге акција... У почетку је то било мало теже, а сада , после десетак година,  схватили су да су ту најбитнији они и да је то начин на који они могу да се изразе, да кажу своје мишљење и ураде нешто стварно корисно за себе , а и за целу заједницу", надовезала се професорка Софија Павловић,координаторка Ученичког парламента Средње УТШ.

Активности и једног и другог парламента су разноврсне, а посебно се негују хуманитарне акције и еколошке активности.

"Тек сам се придружила школском парламенту као заменик председника Парламента. Наш парламент има редовне седнице на којима учествују по два представника сваког одељења. Значајан је због различитих хуманих и еколошких акција које редовно спроводимо. Једна од њих јесте очување најстаријег храста у овом подручју,  који се налази у школском дворишту. Повод овом састанку је додатно пропагирање оног што школа ради, односно акција које ће тек да се десе,", нагласила је Лена Јеремић, Ученички парламент Средње УТШ.

"Ми се трудимо да будемо што више хумани, да покажемо емпатију и помогнемо свима којима треба помоћ. Једна од акција које смо радили је прикупљање помоћи у виду одеће, обуће,  и играчака за Дечије село у  Каменици, а оно што предстоји јесте акција "Пакетић за осмех", традиционална акција у којој ће свако дете добити пакетић за Нову годину", објашњава Коста Ђуровић, Ученички парламент ОШ „Д. Туцовић“.

Активна партиципација ученика у образовно-васпитном процесу побољшава квалитет образовно-васпитног рада, одговара на потребе ученика да ефикасније усвајају опште знање, вештине, ставове, зарад добробити свог окружења,чему и теже  координаторке оба ученичка парламента. Њихово задовољство досадашњим радом и зрелошћу парламентараца је евидентна, као и увереност у успешно остваривање будућих заједничких акција.