Испред Дома здравља у Чајетини постављена соларна клупа (видео)

Соларна клупа

У оквиру пројекта „Соларно буђење Србије“ који спроводи фирма ЛЕД доо из Бајине Баште, испред Дома здравља у Чајетини постављена je Соларна клупа за пуњење мобилних уређаја.

„Соларно буђење Србије“ је пројекат којим се промовише употреба обновљивих извора енергије. Чајетина је једна од 23 општине у Србији у којој су постављене клупе коју енергију Сунца претварају у енергију за пуњење мобилних уређаја као што су телефони и лап топови. Соларна клупа испред чајетинског Дома здравља је донација предузећа ЛЕД из Бајине Баште коју су финансирали привредници из општине Чајетина и заузврат добили рекламу на самој клупи.  

"Пре три године, наша фирма "Лед"из Бајине Баште је покренула пројекат који се зове соларно буђење Србије. У том  пројекту ми локалним заједницама пре свега Домовима здравља и средњим школама поклањамо соларне смарт клупе. Овај пројекат је у овом тренутку у 23 града и поставили смо преко 30 клупа. Првенствено тражимо сагласност локалне самоуправе, затим склапамо уговор са установама и овом приликом, пре свега поздрављам фирме које су учествовале у овом пројекту чији логови се могу видети на соларној клупи. Могу слободно да кажем да су чајетинци изузетно локално одговорни људи који су се врло једноставно прикључили овом нашем пројекту", каже Михаило Јефтић, предузеће "ЛЕД".

У поствљању клупе учествовало је и Комунално јавно предузеће Златибор које је избетонирало постоље. На клупи се одједном могу пунити четири уређаја путем УСБ улаза, а батерија саме клупе је довољно јака да може да издржи неко време и без светлости.  

"Имали смо задовољство да једну клупу извеземо у Европску унију у град Дрезден и извезли смо у Куманово пет клупа и могу рећи да смо конкурентни на тржишту. Направили смо клупу која је функционална, естетски слична неким другим клупама а доста јефтинија".

С обзиром на глобалне околности и осетљивост енергетског снабдевања, соларна енергија може добити још више на значају, што наглашавају и из предузећа ЛЕД. У плану је постављање још оваквих клупа у Чајетини и на Златибору уз сагласност општинског руководства.