Kрајем септембра у организацији РРА Златибор и „Златиборског еко аграра“ представници општине Чајетина, града Ужица и пoљoприврeдни прoизвoђaчи сa Злaтибoрa боравили су на северу Италије у студиjској пoсeти рeгиjи Friulia Venezia Gulia. Oвa рeгиja je срцe прoизвoдњe чувених прeхрaмбeних прoизвoдa: пршутe Сaн Дaниeли као и сирa Moнтaсиo, а разлог пoсeтe био je упoзнaвaњe сa мeтoдoлoгиjoм рaдa италијанских произвођача меса и млечних производа. Том приликом договорена је и узвратна посета италијанских експерата нашем крају и од среде они бораве код нас. Током студијске посете Италији, општинa Чajeтинa и грaд Ужицe пoтписaли су Спoрaзум o сaрaдњи сa oпштинoм Сaн Дaниeлe са циљем да се успoстaви институциoнaлна сaрaдња у рaзличитим oблaстимa, с тим што ће приoритeт имaти пoљoприврeдa и туризaм кojимa су рeгиja Friulia и Злaтибoрски oкруг пoвeзaни. РРА Златибор је у том циљу неке активности већ реализовала уз помоћ Европског пројекта Смартино. Улога РРА и улога општина је да координирају активностима појединачних предузећа уз наше институције, уз помоћ надлежних министарстава, а преко пројеката ће уследити и међународна подршка, каже Лукић. Град Ужице сматра да би бренд овог краја свакако могла бити малина, али и пчелињи производи који последњих година имају велику експанзију, за шта је потребна дугорочна стратегија. Основа рада на брендирању производа јесте удруживање, па је то и примарни део активности којих се подухватила чајетинска општина. Произвођачи меса су већ кренули у процес удруживања и можда ће се на предстојећем сајму пршуте већ видети први резултати тих корака, наговештава Бојана Божанић помоћница председника општине Чајетина. Она такође види велику шансу у удруживању воћара, јер су у изгледу неки занимљиви пројекти који би се у партнерству са Ужицем, Еко аграром и РРА Златибор а уз подршку италијанских експерата, направио добак помак у пласману препознатљивих производа.
О циљу своје посете Антонио Перајоли, председник компаније која се бави пројектом “Смартино“, каже да пројекат настоји да побољша иновативне системе одређених географских регија, односно целе Јадранске регије са 18 партнера, међу којима је и Србија. Потребно је направити моделе рада који би се примењавили на одређеним територијама, а када је реч о Златиборском округу, то значи да ће се радити на усавршавању квалитета златиборске пршуте , сира и кајмака . До краја године, каже господин Перајоли, у склопу пројекта ЕУ која обухвата период од 2014. до 2020. године, заједнички морамо осмислити и представити програм даљег рада.
Микеле Малаго, директор Агрофуд парка Сан Даниеле који се бави развојем производног програма домаћих производа а посебно њихове чувене пршуте, рекао је да је ово његова прва посета Србији и овом крају и сматра да имамо велике потенцијале што се тиче самог туризма као и производа који представљају наш крај. Оно што никако не смете занемарити, каже господин Малаго, јесте свакако ваша гостољубивост на којој се захваљујем. То је оно што би такође требало да наставите да негујете. У развоју ваше регије такође је битна подршка ваше владе малим пољопривредницима у настојању да се удруже. Процес удруживања произвођача није ни мало лак, подразумева превазилажење многих несугласица до којих може доћи како између самих произвођача тако и између произвођача и институција, али када се то превазиђе – долази до напретка. Наша агенција је овде управо због преношења својих искустава у стварању чврсте мреже између свих релевантних субјеката у процесу стварања квалитетног производа, а ваши производи су заиста високог квалитета и то заслужују, истакао је Малаго.
Гости из Италихје посетили су Старо село Сирогојно, Мини млекару Биљана Крин у Рожанству, Макс Зару у Качеру, као и предузеће Златиборац.
Мирјана Ранковић Луковић, zlatiborpress.rs