Ива и Мања, у спорту од малих ногу (видео)

m

Да је могуће ускладити обавезе око школе и тренинга доказују Мања и Ива, ученице четвртог разреда ОШ "Димитрије Туцовић" са Златибора. Спорт је њихова љубав одмалена а определиле су се за балет и карате и како кажу, надају се да ће се тиме и у будућности бавити.

Ако нечим у овом тренутку Основна школа на Златибору може да се поноси, онда су то успешни ученици. Потврда тога су резултати које ђаци постижу на школским такмичењима али и такмичењима на разним спортским активностима. Мања и Ива, ученице четвртог разреда, баве се балетом и каратеом од своје седме године и постигле су запажене резултате захваљујући својим тренерима и својом упорношћу и жељом за успехом. 

„Још у вртићу је моја другарица тренирала балет и јако су ми се свидели ти грациозни покрети које она изводи. Рекла сам родитељима да желим и ја да тренирам балет и мислим да никада нећу одустати од тренинга. Колико год да ми је тешко на бини трудим се да сваки потез изведем на најбољи могући начин и не гледам колико напредујем, али знам да напредујем. И онда сам осмислила свој соло наступ, показала сам наставници и у септембру ћу имати прилику да га и представим публици“, каже Ива Мићић.

„Моја најбоља другарица тренира карате и доста деце из мог окружења па ме је то и привукло и почела сам и ја пре четири године да тренирам. Имам доста медаља и с обзиром да сам била на разним такмичењима и освајала доста медаља, позвана сам на камп у Чачку који се одржава на летњем распусту“, каже Ања Радибратовић. 

Успешан спортиста је могуће постати великим залагањем, жељом и уклапањем свих обавеза у спорту, школи, породици и друштву. Према речима учитељице Радмиле, ове девојчице то све успевају да ускладе,  штавише, деца која имају обавеза и ван школе,постају видно организованија и одговорнија.

„Када сам прва смена то могу лако да уклопим јер ми је балет у вечерњем термину а када сам друга смена мало је компликованије али успевам. Волела бих да ме ништа не спречи у мојој жељи да се и у будућности бавим балетом и да и даље будем заинтересована као и сада“.

„Тренинзи јесу напорни али ја то волим па ми и није тешко. У кући су сви јако срећни јер сам освојила нову медаљу и  мислим да су јако задовољни мојим успесима. Волела бих да наставим да тренирам овај спорт јер ми се јако свиђа“.

Ове младе наде своју будућност виде баш у балету и каратеу а велика подршка су им и родитељи, чија је улога веома битна. Значајна је и подршка свих активности деце које ће их донекле одвратити од технологије или бар смањити употребу исте.