Изложба фотографија посвећена "Пршутијади" (видео)

На Краљевом тргу на Златибору , како су из ПД "Златиборски еко аграр" најавили,  постављена је изложба фотографија са Пршутијада које обухватају период од  прве, одржане 2001. године у црквеном дому у Мачкату, па до  2019. године. Мачкатски сајам сувомеснатих производа почиње 14. фебруара у Мачкату под покровитељством општине Чајетина а у организацији ПД „Златиборски еко аграр“ , Удружења пољопривредних произвођача сувомеснатих производа Златиборског краја, ТО Златибор, Спортског центра Чајетина .

https://www.youtube.com/watch?v=sZVsmMEPfA0

Мачкат,као село сиромашно земљом, пашњацима и ораницама,  користећи предност близине града  и специфичних климатских услова,изградило је препознатљивост по месним прерађевинама,од којих су најпознатије пршута и јагњеће печење. Временом се ова врста производње развијала и подизала на виши ниво,па у Мачкату данас има преко 30 регистрованих произвођача сувомеснатих производа. Своје надалеко чувене производе  излажу последње две деценије на Сајму сувомеснатих производа организованом управо у свом месту.

 

"Ово је 20. јубиларна "Пршутијада", а ја бих се вратио на почетак када је  у Црквеном дому у Мачкату била изложба на 1. Сајму ужичке пршуте, како је тада названа манифестација. Касније је она добила овај популаран назив Пршутијада. Сама идеја тада, 2001. године, која важи и данас, потекла  је од месне заједнице  Мачкат и околних села у којима има произвођача ових традиционалних сувомеснатих производа", прича Миљко Радишић из ПД "Златиборски еко аграр".

Прозводи који се излажу на манифестацији су: пршута (говеђа, овчија, свињска), ферментисане кобасице, сува сланина, овчија стеља, чварци и остали слични производи од свињског меса. Контролу квалитета сувомеснатих производа који се излажу на сајму врши једна од реномираних фирми са седиштем у Србији.

"Ове године ће, као и претходних, "Југоинспект" вршити органолептичку контролу производ. Ми резултате добијамо уочи Пршутијаде и јавно их објавимо током самог отварања. Ове године имамо укупно 21. локалног  произвођача сувомеснатих производа са територије општине Чајетина и делом из села Качар са територије града Ужица. Сведоци смо да смо последњих година имали и госте из иностранства. Ове године имаћемо и један штанд са француским сиревима. И ове ће године за посетиоце бити обезбеђене вредне робне награде у виду пакета сувомеснатих производа: пршуте, сланине, кобасице и још неке вредне награде."

„Пршутијада“ по својој масовности и местима одакле стижу посетиоци, али и инострани гости који овом приликом приказују своје традиционалне производе,  спада у ред националних манифестација. Тродневни догађај посети преко 10.000 гостију , тако да  Мачкат  у периоду „Пршутијаде“ постаје центар гастрономског уживања и доживљаја, како Западне Србије, тако и шире. Ових дана староседеоци и гости Златибора  могу погледати изложбу посвећену овој манифестацији која је постављена на Краљевом тргу на Златибору .

М.Ранковић Луковић