Изложба „Караван за климу – 3:0 " отворена у чајетинској библиотеци (видео)

деца

У библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“ отворена је интерактивна изложба „Караван за климу – 3:0 , мали корак за човека-велики за природу“, у сарадњи општине Чајетина, Француског института у Србији и библиотеке.

Повезујући борбу против климатских промена и заштиту биодиверзитета, изложба под називом „Караван за климу – 3:0“ има за циљ подизање свести грађана о препознавању и идентификовању заштићених врста на територији Републике Србије. Ова изложба стигла је и у Чајетину и отворена је 8. новембра у  библиотеци „Љубиша Р. Ђенић“.

"Ово је успешна реализација пројекта који је пре пет година осмислио Француски институт у Србији. Ове године се успешно реализује широм Србије у партнерству са Центром за промоцију науке и уз подршку делегације ЕУ у Србији и Канцеларије програма Уједињених нација за развој у Србији", рекла је овом приликом помоћница директорке Библиотеке,  Љиљана Ракић.

Изложба је првенствено намењена школском узрасту, а интерактивног је карактера што доприноси њеној занимљивости. Први су је посетили чланови Еко секције ОШ „Димитрије Туцовић“ са наставницима, као и представници локалне самоуправе и КЈП „Златибор“ Чајетина.

"Овом изложбом смо хтели да скренемо пажњу на нас, обичне људе који живе у варошици Чајетина, шта ми можемо урадити. А свако од нас може, нпр, посадити неко дрво. Ми, као институција, можемо се такође бавити што више пошумљавањем, а онда и можемо у нашим приватним двориштима формирати мале водотокове за птице и биљке итд. То су све неке ствари које деца могу управо овде и видети, а тако гласи и један од изложбених паноа: шта ја могу учинити по питању глобалних промена. Користим, уједно, ову прилику да позовем све наше грађане којимогу да одвоје мало времена и да прошетају до библиотеке да погледају изложбу, али и нашу децу из школа како из Чајетине и Златибора, тако и из сеоских подручја", рекла је  Вера Благојевић из КЈП „Златибор“ Чајетина.

Изложбу је, у част Француском институту, отворила наставница француског језика и чланица Еко одбора школе „Димитрије Туцовић“, Ивана Милојевић.

"Истакла бих да се Француски институт и француска амбасада годинама уназад баве овим питањима и да имају изузетно добре и посећене изложбе а једна од њих је и ова данас на којој смо ми и коју отварамо, а то је Климатске промене и биодиверзитет. Такође смо могли да видимо и изложбе које су биле посвећене конкретно биодиверзитету. Иначе, ове изложбе се могу видети и у Француском институту, као и широм Србије. То су путујуће изложбе које, на срећу,путују кроз нашу земљу, а ево сада су и овде код нас, у нашем месту", рекла је Милојевићка.

Изложба ће бити отворена до 22. новембра.

Мирјана Ранковић Луковић