Изложба “Никола Тесла у свом и нашем времену”

тесла

 У оквиру обележавања Међународног дана музеја, у Народном музеју Ужице, у четвртак, 18. маја 2023. године у 13 часова, биће отворена изложба Музеја Николе Тесле из Београда “Никола Тесла у свом и нашем времену”, аутора Бранимира Јовановића, Милице Кеслер, Иване Зорић и Иване Недељковић.

Визуали приказани на панелима представљају причу о животу и делу једног од највећих научника, са посебним освртом на његово порекло и породицу. Дело Николе Тесле, које се може поделити на три сегмента (индукциони мотори и полифазни систем, струје високе фреквенције, машинство), прате радни модели који приказују неке од Теслиних најважнијих проналазака као што су индукциони мотор са ротором у облику диска, „Колумбово јаје“, Теслин трансформатор и Теслина пумпа. Поставку допуњују и макете неких од најважнијих Теслиних пројеката као што су хидроцентрала на Нијагариним водопадима, лабораторија у Колорадо Спрингсу, чувени торањ на Лонг Ајленду, али и реплика „Плавог портрета“, јединог портрета Николе Тесле.

Посетиоци ће моћи да погледају и ауторски филм о животу чувеног научника, као и 3Д анимацију Теслиног центра за бежични пренос на Лонг Ајленду, која је рађена у сарадњи са Електронским факултетом у Нишу.

Изложба ће бити постављена у Народном музеју Ужице од 18. маја до 16. јуна.