Изложба о ПК Торник поводом 40 година постојања (видео)

Изложба слика Планианрског клуба Торник

Поводом 40 година од оснивања планинарски клуб Торник уприличио је у Дому културе у Чајетини изложбу фотографија које приказују развој клуба кроз акције и планинарске подухвате Чајетинaцa у претходне четири деценије. 

Хиљаде прегажених километара у хоризонталном и вертикалном правцу симболично су приказани су на изложби фотографија поводом 40. рођендана планинарског клуба Торник. На сликама се виде чланови клуба у освајању врхова широм Србије, али и у земљама бивше Југославије, па и у даљем иностранству, као и фотографије са такмичења планинарске оријентације. Оно што је заједничко на свим сликама је видљив ентузијазам планинара свих генерација, а мењали су се састави и опрема.  

"Имамо и акцију која није напољу у условима природе, али је много леп повод да се састанемо. Овим фотографијама обухватили смо цео период постојања планианрског клуба и посетиоци имају прилику да виде шта се то све радило у претходних 40 година и да се упознају са планинарењем ако до сада нису. Види се како је то изгледао некад, и како изгледа сада. И раније је планинарење било развијено као и сада, али се види како се тада ишло на акције и каква се опрема носила, сада је тога много више. Наравно, ни то није била препрека да они тада освоје многе врхове, занимљиве и тешке,"

рекао је Марко Џамбасовић из ПК Торник. Планинарски клуб Торник основан је 1982. године као наследник планинарског друштва Виогор које је постојало од 1931. године. Планинари из оснивачке генерације су активни и данас, међу више од 100 чланова клуба.  

"За нас су најтеже акције биле прве, пре формирања клуба, на пример Триглав 1979. без адекватне опреме, без ципела, са позајмљеним тренеркама, у сопственој режији. Али смо успели. После тога се раширила прича и кренуло се одатле са клубом... Много је леп осећај, нарочито кад видим ову децу како то воле и учествују. Програм је сада мало и проширен, иде се и на такмичења, освајају се медаље... Ми као старији смо ту да помогнемо,"    

каже Љубинко Кутлешић који је заједно са братом Милетом био један од оснивача клуба. На изложби у Дому културе је клуб Торник уручио захвалнице својим члановима, клупским пријатељима и сарадницима као и општини Чајетина и општинским јавним предузећима као што су Туристичка организација Златибор, Културни центар Чајетина и Голд гондола. У планинарском клубу Торник се надају да ће до 50. рођендана наставити са остваривањем планова и са замахом који је покренут пре неколико година. Један од најзначајнијих пројеката је изградња планинарског дома у Јабланици.