Изложба "Сто година кошарке у Србији" други пут на Златибору (видео)

Изложба "100 година кошарке у Србији" на Златибору

Изложба "100 година кошарке у Србији" биће одржана на Краљевом тргу на Златибору у недељу 27. августа, у оквиру Међународног фестивала Спортског филма. Међу експонатима су фотографије, реплике дресова и опреме, медаље, записници и трофеји, а ова изложба одржана је и 12. августа у оквиру баскет турнира „Куп Дејан Димитријевић“.

Јавни час који је у Београду 1923. одржао Вилијам Вајленд из Црвеног крста узима се за званичан почетак кошарке у Србији. У вековном процесу овај спорт се јако везао за српско друштво, а остварени су и велики успеси у међународним такмичењима о чему говори изложба у организацији Кошаркашког савеза Србије.

„Кошаркашки савез Србије је јако поносан на ову изложбу. Први концепт и идеја су били да не буде у Београду, у затвореном простору и да се направи неки вид ретроспективе, већ да ова изложба буде мобилна. Крагујевац, Ваљево, Чачак, Ужице, Ниш, Пирот, преко 10 градова смо прошли и идеја је да увек идемо уз 3х3. Баскет је у Србији јако популаран и када смо већ на трговима широм Србије, идеја је била да мобилна изложба колико толико грађанима прикаже 100 година кошарке, иако је ово један од малих сегмената свега што смо прошли,“

рекао је један од организатора изложбе Милан Ћириловић. Бројни пролазници на Краљевом тргу видели су фотографије које су подељене у шест временских епоха на којима се виде најуспешнији тимови, истакнути играчи и тренери и занимљиви детаљи из кључних утакмица. Део поставке су лопта и кошаркашка опрема из давнина, записници са првих мечева, освојене медаље, али и трофеји. Изабрано је да изложени буду пехар са јуниорског првенства света 1987. и Светског првенства у Индијанаполису 2002. године, а занимљиво да је оба освојио садашњи селектор Србије Светислав Пешић.