Јавни позив пољопривредницима за ИПАРД 3 , у четвртом кварталу 2023.

МПШВ

Државна секретарка у Министарству пољопривреде, шумарства и водопривреде Милица Ђурђевић изјавила је данас, у оквиру "ЕУ недеље могућности" током дана који је посвећен пољопривреди, да су у току завшрне активности за почетак примене ИПАРД ИИИ програма, који би са реализацијом и првим јавним позивима требало да крене у четвртом кварталу 2023. године.

"У недељи европских могућности Министарство пољопривреде ставиће акценат на ИПАРД програм који се тренутно спроводи у Србији, а његов главни циљ је подршка пољопривредних произвођача и прерађивача да модернизују и повећају продуктивност у сектору пољопривреде, али и да побољша квалитет живота у руралном подручју", рекла је Ђурђевић

Према њеним речима, у току је спровођење ИПАРД ИИ програма за период од 2014. до 2020. године, у оквиру ког су акредитоване четири мере.

"Мера један која је дала подршку примарном произвођачу на пољопривредном газдинству, мера три која се бавила унапређењем прерађивачких капацитета, мера седам која је подржала инвестиције у рурални туризам и мера девет која је подржала све активност које су биле усмерене на брже спровођење ИПАРД програма, али и оснаживање државне администрације", објашњава Ђурђевић.

ИПАРД ИИ програм Европске уније је Инструмент за претприступну помоћ у области руралног развоја за програмски период од 2014. до 2020. године у циљу достизања европских стандарда и подизања конкурентности.

Када је реч о резултатима који су остварени приликом спровођења ИПАРД ИИ програма, државна секретарска истиче да је у укупно 13 јавних позива исплаћено 736 ИПАРД пројеката, а да је укупна вредност инвестиције износила 65 милиона евра од чега је допринос ЕУ 48,8 милиона евра.

"Министарство пољопривреде ће наставити да улаже велике напоре да средства из ИПАРД фондова дођу до крајњих корисника као и да се побољшају резултати у обради и исплати предмета", рекла је Ђурђевић.

Према речима државне секретарке, Министарство је предузимало извесне активности које се пре свега односе на увођење могућности авансног плаћања кроз измене закона о пољопривреди, које је, према њеним речима, требало да омогући корисницима да брже дођу до финансијских средстава како би реализовали започете инвестиције.

"У овој години по питању убрзавања искоришћености и апсорпције ИПАРД средстава, Министарство је почело са применом индексације цена која даје велику подршку и помоћ корисницима да лакше преброде негативне ефекте инфлације и пораст цена на тржишту", рекла је Ђурђевић.

Државна секретарка истиче да су у току завршне активности за почетак примене ИПАРД ИИИ програма који би требало да крене са реализацијом и првим јавним позивима у четвртом кварталу ове године.

У оквиру програма ИПАРД ИИИ, у наредних неколико година пољопривредницима из Србије намењено је 580 милиона евра од чега ЕУ обезбеђује 288 милиона.

"Желим да охрабрим све пољопривреднике да интензивније учествују у јавним позивима који ће бити расписани у оквриу ИПАРД ИИИ програма који је омогућио и интензивнију финансијску подршку посебно за младе пољопривреднике, сертификоване произвођаче органске хране и инвестиције у обновљиве изворе енергије", рекла је Ђурђевић.

У оквиру ЕУ недеље могућности, која траје од 21. до 26. јуна, организују се бројне сесије и дебате у три града: Београду, Нишу и Новом Саду и обухватају различите области - економију и бизнис, образовање, младе и спорт, културу, медије и цивилно друштво, локални развој и зелену транзицију, као и пољопривреду.

Током пет дана, одржава се више од 120 информативних сесија и панела, а заинтересовани ће моћи да сазнају како да конкуришу за програме, пројекте и фондове ЕУ.

Биће представљене бројне могућности за предузетнике, привреднике, пољопривреднике, студенте, ученике, наставнике, иноваторе, институције, локалне самоуправе, медије удружења грађана и друге организације.

ЕУ недељу могућности партнерски организују Делегација ЕУ у Србији и Влада Србије а међу главним учесницима тог важног догађаја били су председник Србије Александар Вучић, премијерка Ана Брнабић, министри Тања Мишчевић, Никола Селаковић, Томислав Жигманов, Ђорђе Милићевић, као в.д министра просвете, шеф делегације ЕУ у Србији Емануеле Жиофре.

Током прва два дана потписани су и веома важни уговори и споразуми међу којима су и споразум о новим донацијама кроз Инструмент за претприступну помоћ у износу од 200 милиона евра од чега је грант ЕУ 162 милиона евра, Уговор о подршци ЕУ - програм Гаранција за младе, а јуче је потписан Меморандум за изградњу Центра за посетиоце на локалитету "Феликс Ромулијана" у вредности од четири милиона евра.