Јесен на Златибору: шетњом до здравља

СЦ Чајетина вести

Још једна успешна летња сезона је иза најпосећеније српске планине, а пред нама је годишње доба које ће планину окитити златним бојама. За све заљубљенике у Златибор, јесен је можда и најбоље време за боравак у природи. Пријатна температура, благо сунце, нестварне боје и Златибор, прави су рецепт за одмор и уживање. Један од најбољих начина како провести јесење дане на планини су дуге шетње и боравак на чистом ваздуху. Златибор је већ стотину година уназад ваздушна бања погодна за рекреацију, лечење и опоравак од многих болести, па се активним одмарањем на планини знатно може побољшати здравствено стање.

Омиљена релација за шетњу на Златибору је „стаза здравља“, која води од центра Златибора до чувеног споменика на Шуматном брду. Дуга свега два километра, без великих успона, лагана за ходање, погодна је за рекреатвину шетњу и младих и старих, и здравих и оних који су по здравље дошли на „златну планину“. Клупице за одмор и неколико летњиковаца на врху право су место да се удахне “ружа ветрова”. Незаобилазна дестинација за шетњу током боравка на Златибору је локалитет Око. До извора који према предању лечи очи може се доћи лаганом шетњом, веома приступачним путем. Шетња дуга пет километара учиниће да се осећате пуни здравља, надисаћете се свежег ваздуха, ослободићете се стреса и напетости, а притом пејзаж јесењег Златибора умириће сва чула. Шетњу можете употпунити и посетом видиковцу на Обадовом брду, на свега километер удаљености од извора Око. Ако желите мало озбиљнију шетњу, дужу и стрмију стазу која ће вас довести до још једног сјајног погледа, онда препоручујемо да кренете пут врхова Чигота или Градина. Од центра Златибора очекује вас константан успон до оба врха, па су стазе средњег интензитета напора. На врху Градина уређен је и летњиковац са телескопом, за радознале шетаче који би желели да боље осмотре околину. А околина, лепота какву можете доживети само ако пређете шест километара дугу стазу до врха. Са једне стране поглед вам пада на варош Чајетину која се ушушкала у долину између околних брда. Са друге стране – Златибор на длану, модерно туристичко насеље у пуном сјају. Поред терена благих успона, Златибор се може похвалити и добрим условима за право планинарење, а Торник је за то идеална дестинација. До највишег врха, који лежи на 1496 метара надморске висине, може се пешачити обележеном планинарском стазом. Од центра Златибора потребно је прећи захтеван пут од 14 километара, па су за ову шетњу потребни добро здравствено стање и још боља кондиција. Награда за уложен напор је уживање у несвакидашњем погледу са врха Торника који никога не оставља равнодушним.

Уколико желите да уживате у благодетима планине, нестварно лепим пејзажима и кренете у потрагу за здрављем, нека ови предлози за шетњу буду почетак ваше авантуре. Али немојте се заустављати само на томе. Истражите и откривајте и друге делове планине, јер шта је Златибор до непресушан извор авантуре, здравља и инспирације.

Извор: ТО Златибор