Још десет дана осмаци могу да изаберу предмет за завршни испит

u

Ученици осмог разреда основних школа до 29. децембра могу да се изјасне који ће предмет од пет понуђених радити као трећи тест на завршном испиту.

Ученици за трећи тест могу изабрати биологију, географију, историју, физику или хемију, а пријаве се подносе електронским путем преко портала Моја средња школа или писаним путем у школи.

Према календару активности за спровођење завршног испита на крају основног образовања за школску 2023/2024. годину и пријемног испита и уписа ученика у средњу школу за школску 2024/2025. годину, који је објавило Министарство просвете, провера тачности изјашњења биће од 22. до 26. јануара, а пријем приговора и уношење исправки 29. и 30. јануара 2024. године.

Објављивање изјашњења биће 1. фебруара.

Пробни завршни испит – математика и пробни завршни испит по програму за образовање одраслих (ФООО) биће 22. марта, док је за полагање пробног завршног испита из српског/матерњег језика и трећег теста одређен 23. март 2024. године.

Након полагања пробног теста, ученици ће имати могућност да промене избор трећег теста и то од 8. до 11. априла, након тога 12. априла биће објављена коначна листа изјашњавања осмака.

Пријављивање за пријемни испит за оне који имају услове да се пријаве електронски, на порталу Моја средња школа, биће од 15. до 22. априла, док ће пријављивање кандидата за пријемни испит непосредно у матичним основним школама и непосредно у средњим школама у којима је организовано полагање пријемних испита бити могуће 19. и 22. априла 2024. године.

Завршни испит – тест из српског/матерњег језика и тест за полазнике по програму ФООО биће 17.јуна, завршни испит – тест из математике 18.јуна, а завршни испит – трећи тест 19. јуна.

Прелиминарни резултати завршног испита на нивоу школе и порталу Моја средња школа биће објављени 21. јуна, а коначни 24. јуна.