Још један апел грађанима да не пале контејнере (видео)

Због немарног бацања жара, сваке године уништи се мноштво контејнера ; највише њих страда током грејне сезоне, а материјална штета је велика. КЈП "Златибор" је у последња два дана евидентирало пет запаљених контејнера, па овом приликом понављају свој апел суграђанима.

https://www.youtube.com/watch?v=cyQTmdbvPAI

Са почетком грејне сезоне велики број домаћинстава која нису прикључена на систем даљинског грејања , за загревање простора користе индивидуалне котларнице и пећи на чврста горива. То повећава проблем несавесног одлагања недовољно угашеног пепела или  жара у судове за комунални отпад. КЈП "Златибор" је у протекла два дана забележило неколико запаљених контејнера, од којих је један био метални, на Златибору у близини хотела "Мона" , на рециклажном острву код одмаралишта "Дунав" као и у насељу Зова .

"Оно што КЈП "Златибор" у овом периоду прави велике проблеме јесте паљење контејнера. Иако смо на ову тему говорили више пута, иако су упућивани бројни апели, ипак се такве ситуације и даље дешавају", каже  Драгана Росић из КЈП "Златибор" .

Метални контејнери, уколико се брзо стигне на лице места, колико-толико се и могу поправити, док пластични веома често у потпуности буду уништени. Осим материјалне штете, постоји и велика опасност да се пламен рашири на околно растиње или аутомобиле, али и да угрози безбедност пролазника.

"Није на одмет да још једном упозоримо грађане да воде рачуна о томе. Претпоставља се да су контејнери запаљени или одлагањем ужареног пепела или бацањем неугашеног пикавца. У сваком случају, настале штете су велике."

 А, ни казне нису мале. Одлуком о комуналном уређењу општине Чајетина одговорнима за овај прекршај прописују се казнене одредбе у следећем износу:  од 20 до 50 000 динара за физичка лица, од 25 до 50 000 за одговорна лица у правном лицу, од 50 до 500 000 динара за предузетнике и од  100.000 до 1 000 000 динара за правна лица. Апелује се на грађане да сваки случај намерног паљења пријаве надлежним органима.

Мирјана Ранковић Луковић