Још једна успешна акција добровољног давања крви у Чајетини (видео)

добровољног давања крви у Чајетини

Последња акција добровољног давања крви у овој години, одржана је данас у организацији Црвеног крста Чајетина  а у сарадњи са Службом за трансфузију крви из Ужица. 

Успешно је спроведена још једна у низу акција добровољног давања крви у Чајетини, која се  организује на свака три месеца у просторијама Удужења пензионера. Добровољни даваоци прво пролазе кроз неопходне прегледе, као што су: одређивање нивоа хемоглобина и лекарски преглед, који подразумева анамнезу и општи преглед крвног притиска, срца и плућа. 

„Ми у све Општине нашег округа долазимо један пут месецно, изузев у Чајетину где долазимо једном у три месеца, због близине Ужица. Трудимо се са организаторима са којима  сарађујемо, да увек током акције имамо бар између 20 и 30 давалаца. У првих сат времена акције дошло је око 15 давалаца и до краја  се надамо да ћемо узети преко 30 јединица крви. Што се тиче наших резерви крви,  ових дана смо у болници више издавали А позитивну крвну групу, наравно и тромбоцити су нам увек потребни и верујем да ће бити адекватан одзив у току ове акције“, рекла је Марија Перишић Божић, начелник Службе за трансфузију крви ОБ Ужице.

Данас су први пут након короне, даваоци били и ученици из УТШ Чајетина, који су се током акције одазвали у великом броју. 

„Ово је први пут да дајем крв и није ништа страшно, све је у најбољем реду протекло. Овом приликом бих позвала све своје другаре и суграђане да дођу и добровољно дају крв“, каже Кристина Ковачевић, добровољни давалац крви.

„Редовно долазим да дајем крв и ово је мој 44 пут до сада. Битно је помоћи другима али и себи мало олакшати, јер се ја боље осећам када дам крв“, каже Драган Кнежевић, добровољни давалац крви. 

Служба за трансфузију крви из Ужица недељно организује између три и четири овакве акције, а овом приликом позива све грађане Чајетине и округа, који су здрави и желе да помогну,  да крв могу дати сваког радног рада у Служби за трансфузију крви Опште болнице Ужице.

Сања Глишовић