Јовановићи из Трипкове већ седам година баве се сеоским туризмом. Смештај у виду две квокреветне собе, чајне кухиње и купатила је категорисан. Гости су до прошле године у овом домаћинству одседали углавном лети, а од ове зиме Јовановићи и зими издају смештај. И овог лета смештајни капацитети били су попуњени.
"Ми смо задовољни. Долазе нам наши стари гости и овог лета имали смо око пет смена гостију. Гости нам углавном долазе из Београда и Војводине, а оно што је занимљиво, имамо и госте који долазе из иностранства. То су наши људи који живе у иностранству и који на одмор дођу без мобилних телефона, лап топова и без потребе за интернетом", каже Љиља Јовановић.
Гости који дођу у Трипкову код Јовановића, хране се искључиво домаћом храном.
"Веома је то интересентно, јер гости траже да једу оно што ми једемо свакодневно, а то су пасуљ, купус, динстано месо, пржени кромпирићи, сир и кајмак и наравно кисело млеко и домаћа пита", наглашава Љиља.
Намирнице за припремање хране Јовановићи имају на свом имању. Гаје овце и кокошке, док млеко купују од комшија. Имају и башту и пластеник, где узгајају све врсте поврћа. А управо то је посебан доживљај за туристе. Иако им смештајни капацитети нису велики, Љиља се не жали на зараду.
"Може да се заради, али ми у плану имамо увек неке нове инвестиције, тако да све што зарадимо, ми даље инвестирамо. Искрено речено, ми имамо и стару кућу, о којој размишљамо шта са њом - вањало би када би могли да је реновирамо и адаптирамо за издавање, али то тражи пуно пара", каже Љиља Јовановић.
Љиља каже да се гостима који овде долазе највише свиђају мир и тишина и то што нема гужве. Из тог разлога и није у плану проширење капацитете на већи број соба, јер како каже, свесна је да то доноси већу зараду, али са друге стране, гостима се то неће свидети. Од новца добијеног на конкурсу Еко аграра, Јовановићи планирају да ураде парно грејање, како би целе зиме могли да приме госте.
Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs
https://www.youtube.com/watch?v=I986mbqnKR0&feature=youtu.be