Јубиларна 30. Дринска регата од 15. до 21. јула

р

Највећа манифестација на води у региону коју организује Туристичка организација „Тара-Дрина” Бајина Башта под покровитељством Општине Бајина Башта, јубиларна 30. Дринска регата, одржаће се у Бајиној Башти од 15. до 21. јула. Овај јединствени карневал на води уз велики број других разноврсних садржаја представља једну од највећих туристичких манифестација у Србији и највећи догађај на води у овом делу Европе. Дринска регата поред великог спуста реком Дрином обухвата и бројне пратеће садржаје који сваке године у јулу у Бајину Башту привуку преко 130 000 посетилаца. Манифестација се одржава у успомену на древне дринске сплаваре и представља спој традиције са савременим туристичким трендовима, а Бајина Башта у време Дринске регате је једино место где се још увек могу видети велики сплавови као они који су претходних векова јездили Дрином.

Већ од понедељка 15. јула од раних јутарњих часова велики број учесника „Башта базара“ – фестивала укуса и рукотворина изложиће своје производе на главном шеталишту градића у Подрињу. У вечерњим часовима после свечаног отварања манифестације на градском тргу очекује нас концерт Леонтине Вукомановић са дечјим хором „Чаролија“, премијера филма посвећеног јубилеју најстарије регате на реци Дрини „30 година Дринске регате“ и анимирани филм за децу „Дете времена“.

Другог дана манифестације на градском тргу у Бајиној Башти очекује нас концерт Ане Бекуте, а затим наступ трубачког оркестра Миленка Филиповића.

У среду 17. јула почиње Фестивал електронске музике „МАСХУП“ који се по други пут одржава у Спортско-рекреативном центру „Браћа Милутиновић“ где нас очекују извођачи из Србије, Хрватске, Словачке и Холандије. Четвртак је традиционално резервисан за велико дружење у припремању рибље чорбе поред реке Године у Перућцу, као и наставак „МАСХУП” фестивала у Спортско-рекреативном центру у Бајиној Башти.

У петак 19. јула манифестација се наставља на излетишту Рача где нас очекују концерти великих звезда популарне музике Драгане Мирковић и Жељка Самарџића.
Субота је као и свих ранијих година предвиђена за велики спуст реком Дрином од Перућца до Рогачице. Највећи карневал на води стартује у 11 часова испод бране ХЕ „Бајина Башта“ у Перућцу али је због великих гужви препоручљиво знатно раније кренути на старт регате. Субота увече и излетиште Рача резервисана је за МОСТ фест и наступе Дејана Петровића и Биг Бенда и ЈУ Групе. У недељу,21. јула, нас поред завршног дана „Башта базара“ очекује и представа за најмлађе.

Квалитетном програму манифестације огроман допринос дају генерални покровитељ манифестације „Моззарт“ фондација, званично пиво Дринске регате Јелен пиво као и генерални медијски покровитељ Радио телевизија Србије. Манифестацију су помогли и Министарство туризма и омладине Републике Србије, ББ Клековача, Златиборац, Војна установа „Тара“ и други пријатељи манифестације.

Очекује се да ће на манифестацији учешће узети преко 130 000 посетилаца, а у седам дана јубиларне Дринске регате очекују вас и бројни други забавни садржаји који у градић који носи епитет срца Подриња поред домаћих гостију привуку и велики број страних туриста.

 

 

Фото: Ужице огласна табла