Када ће се стабилизовати тржиште млека и хоће ли поскупети сиреви

сир

Директор Сектора за стратешке анализе, услуге и интернационализацију у Привредној комори Србије Михаило Весовић каже за РТС да је реална процена да ћемо у октобру имати стабилизацију тржишта млека као резултат тога што ће се смањити извоз или ограничити у одређеној мери, осим за земље „Отвореног Балкана“. Поручује да је реално за очекивати да дође до поскупљења сирева, али да је то шанса за српску економију. Михаило Весовић је рекао да се недостатак млека осећа у целој Европи, не само у Србији.

„Ова ситуација није ситуација која је само у Србији, недостатак млека се осећа у целој Европи, цена због тога скаче. Пољска као велики произвођач, па и Босна и Херцеговина као наш комшилук одакле смо увозили доста млека у овом тренутку не извози и зато је дошло до тренутне несташице млека и ми можемо да очекујемо за једно месец дана смиривање ситуације и балансирање овог недостатка“, каже Весовић.

Реална је процена, додаје он, да ћемо у октобру имати стабилизацију тржишта млека као резултат тога да ће се смањити извоз млека или ограничити у одређеној мери сем земље „Отвореног Балкана“ где заиста више неће бити никаквог ограничавања.

„Значи, смањиће се извоз, цена ће бити повећана, тачније донета је одлука о повећању, тиме ће и примарни произвођачи добити већу цену чиме ће и они бити задовољнији и трећа ствар што можемо да очекујемо је да доћи до промене пословних политика компанија – мање ће производа ићи у извоз, мање производа ће ићи у производњу сирева, да ће се практично окренути производњи више млека и имаћемо веће количине“, наводи Весовић.

На питање да ли ће млечни производи и сиреви поскупети одговара да сигурно да хоће.

„Не мислим на наше локално тржиште, мислим на европско тржиште. Очекивано је да ће бити смањена производња сирева, неких сирева можда неће ни бити, а да ће цена онога што буде било на тржишту бити веће, јер тако функционише тржиште“, каже Весовић.

На питање да ли то значи драстично повећање цена сирева, каже да је то реално за очекивати, али да је то шанса за српску економију и све оне који се баве тим послом.

Указује да ће цена енергената и хране расти.

„Једно је сигурно, цене енергената и цене хране ће расти и то се неће зауставити ове године, ове јесени него је то један процес који је нажалост неповратно кренуо у том смеру, само је питање како избалансирати ту реалност са реалности инфлације и куповном моћи“, оценио је Весовић.

РТС