КАДА ЋЕМО МОЋИ ДА ЛЕТУЈЕМО И КАКО: У Грчку с потврдом да нисте заражени

Срби који оду на своју омиљену дестинацију, која отвара хотеле до 30. јуна, на плажи ће морати да држе одстојање

Грчка ће најкасније до краја јуна отворити хотеле и апартмане, али ће за одлазак на летовање у ту земљу страним туристима, укључујући и српске, по свему судећи бити неопходна здравствена потврда да нису оболели од ковида-19, преноси портал Грчкаинфо.

Напомињући да ће грчке власти данас саопштити званичан план отварања плажа и хотела, као и обавезне мере за боравак на плажама и у угоститељским објектима, портал наводи да је тамошња влада одлучна да 10. јуна отвори плаже и укине забрану пливања у мору, уз обавезно поштовање растојања и избегавање гужве. Око 15. јуна уследило би отварање хотела који послују током целе године, а 30. јуна и сезонских хотела и осталих смештајних објеката за туристе.

Министар туризма Расим Љајић изјавио је да је припремљена уредба којом би требало да се реши питање уплаћених аранжмана. Идеја је да до 31. децембра 2021. они који су уплатили аранжмане могу да их искористе преко агенције, односно да добију вредносне ваучере. Ако не желе да искористе ваучере, онда је агенција обавезна да им после истека тог рока врати новац. Исто решење, каже Љајић, важи и за плаћене ђачке екскурзије.

Иако још није коначно решено на који начин ће бити регулисан долазак туриста из других држава, једно од решења о ком се расправља је обављање брзих тестова на вирус и у земљи поласка и у земљи доласка.

- Информације већ говоре о усвајању здравственог уверења које ће потврдити да је сваки путник прегледан и да испуњава услове за посету другој земљи. У случају да се неко не разболи, онда ће моћи да путује, наравно, поштујући мере предострожности које ће се применити у свакој земљи и у овом случају у Грчкој - рекао је професор Универзитета Аристотел у Солуну и стручњак за заразне болести Павлос Николаидис, а преноси Грчка инфо.

Он сматра да неће бити потребно ношење заштитних маски на плажи, али их је корисно имати у затвореним просторима са великим бројем људи: - Пливање у мору или базену је безбедно, али током одласка и боравка на плажи треба држати удаљеност од два метра.

Извор: Курир.рс