Како чајетински квизомани проводе време током ванредног стања...

Иако се у свакодневном животу прижељкује што више доколице, по проглашењу ванредног стања се у одређеном делу популације, парадоксално, јавила нека врста проблема проузрокована управо вишком слободног времена, тј. начином на који га квалитетно искористити.

Прекид наставе довео је до тога да се учење одвија "на даљину", чиме се можда и утире пут за неке образовне платформе које ће функционисати у (блиској) будућности. С друге стране, многима је то широм отворило врата свему ономе што са собом носе медији попут телевизије и Интернета, а за млађе категорије становништва створило се још више времена за компјутерске игрице. Ни љубитељи књиге нису остали без решења, иако већина библиотека у Србији не ради или функционише смањеним капацитетом. Бројне књижаре и издавачке куће су појачале своју понуду продаје преко Интернета, као и дистрибуцију електронских издања књига, уз неке додатне попусте.

Слободно време којем се можда мало ко надао пре неких месец дана може се искористити и за подизање нивоа општег знања. Можда идеална прилика за оне који потајно прижељкују учешће у неком од телевизијских или паб квизова, а који имају сумње у своје знање, да додатно прошире своју "базу података" на разне начине. С тим у вези, двојица чајетинских квизомана предлажу на који начин се слободно време којем се нисмо надали може искористи.

Свакако синоним за квизинг када је у питању Чајетина је њен најпознатији и најуспешнији представник у овом виду такмичења, Бојан Савић, вишегодишњи учесник и освајач неколико квизова, пре свега "Слагалице", као и члан редакције сатиричног портала "Њуз.нет".

Бојан Савић:
  • Ових дана се доста прича о роману "Беснило" Борислава Пекића, пошто је његова тема прилично актуелна. Пекић је можда и наш највећи интелектуалац двадесетог века, а у овом роману се фантастично поиграо са књижевним жанровима и написао изузетно узбудљиву, занимљиву књигу коју, без икаквог претеривања, можемо уврстити међу најбоље светске трилере. Прочитајте и његову „Атлантиду“, то је роман који ће вам на неко време потпуно променити поглед на свет и људе око вас (прилично сам убеђен да су сценаристи "Матрикса" у њој пронашли идеје за филм). Ако желите неко баш озбиљно штиво и да успут научите доста о српској историји ту је његово ремек дело "Златно руно". То је роман у седам томова, али бар времена имате. Борхесова збирка прича "Универзална историја бешчашћа" ми је једна од омиљених књига, а ако вам се она свиди можете да пређете на Кишову "Гробницу за Бориса Давидовича". Те књиге су слично конципиране и судбински повезане. На крају, оно што би свима требало да буде обавезно штиво су књиге Бранка Ћопића. Нажалост, његове књиге су, из данашње перспективе, обојене једном идеологијом, али ако занемарите политику, открићете право богатство језика, невероватну духовитост и љубав према обичним људима којима је посветио велики део своје прозе. Стрипови би требало да буду нераздвојни део свачијег одрастања и ту готово да нема шта да се дода. Загор, Блек, Текс Вилер, Мистер Но, Алан Форд, Астерикс... читајте све што вам падне под руку. Нећете погрешити! На крају, искористите време да будете у природи. Живите на једној од најлепших српских планина и штета је не упознати је на прави начин. Кад можете, прошетајте, попењите се на неки од златиборских врхова, разбистрите мисли и напуните се позитивном енергијом. Требаће нам свима.  

Управо Савић је извесни временски период организовао паб квизове у Чајетини, а на њима је убедљиво најуспешнији учесник био Данило Ђенић, за којег је рекао да "поседује већи ниво знања него он на почетку квизашке каријере". Њих двојица сада су део екипе која представља Чајетину на изузетно јаком паб такмичењу у Ужицу, тако да се још увек ишчекује да ли ће се и када Ђенић окушати и у некој телевизијској форми.

Данило Ђенић:

  • Време у изолацији проводим углавном читајући. Нису у питању само књиге, ту су и часописи, што стара што нова издања, попут "Националне географије", "Политикиног забавника", а ту су и обавезни "НИН", "Време" и "Недељник". Што се књига тиче ја сам велики обожавалац и сакупљач енциклопедија, па ми је ово време сасвим згодно за прелиставање Ларусових непревазиђених издања док "Британика" чека на клупи за резервне играче. Ту су и три "Квизопедије", аутора Аца Брајковића, са преко 7000 питања из свих области, које препоручујем нарочито онима који се спремају за упис на неки од факултета на којима се полаже тест опште информисаности. Још једно штиво бих издвојио, то је ''Кратка историја безмало свачега'', аутора Била Брајсона, књига коју сам добио на поклон од моје пријатељице Мире Вирић и на њен наговор је преко реда убацио за обавезно читање. Наравно, незаобилазне су и видео игре, на првом месту "Gothica", RPG ремек-дело, за коју бих слободно могао да кажем да је више од игре. Кад проведете сате и сате у разговору са Давидом Колаковићем о тој игри, прилично је јасно зашто је толико хвалим. Овде је на клупи за резервне играче ''Last Of Us'', коју играм на Давидову препоруку. Игра која грешке не прашта, муниције никад довољно, а свет је у озбиљној фази распада... Да, сасвим приличи тренутку у ком се налазимо. Времена има на претек и квалитетно се може искористити за серије и филмове. Што се мене тиче, идеалан је тренутак да се одгледају поново неки филмски серијали као што су трилогије "Кум", "Хобит", "Господар прстенова" или чувена италијанска серија ''Хоботница'', са незаборавним инспектором Корадом Катанијем. Уколико се деси да ме неко/нешто прекине и поремети у овим активностима, обавезно пустим Vangelis-ову песму и спот ''Ask The Mountains'', те ме брзо врати у пређашње стање.
И. Јанковић (фото: приватна архива Бојана Савића)