Како је наставница Зорица Милосављевић постала синоним за екологију у Чајетини – Свако од нас може бити јунак своје средине

екологија

Знамо колико је важна системска подршка да би дошло до суштинских промена у било којој области. Али исто тако знамо да су нам потребни појединци који ће, чак и када нема системске подршке, својим личним примером и ентузијазмом показати пут којим треба да идемо.

Ово је прича о једној таквој јунакињи која се храбро ухватила у коштац са еколошким проблемима и заштитом животне средине онда када о томе нико није ни говорио. Ово је прича која нас може уверити да је свако од нас важан и да не треба да чекамо да неко други нешто уради, нити да изговоре тражимо у нефункционисању институција.

Наставница биологије у основној школи „Димитрије Туцовић“ у Чајетини Зорица Милосављевић данас је синоним за еколошку борбу у овој малој општини у југозападној Србији која има циљ да постане прва еко општина у нашој земљи. Захваљујући Зорици, генерације основаца, заволеле су природу и одлучиле да штите средину у којој живе. Кроз еколошку секцију је током 20 година прошло 1500 ученика који су даље у својим породицама ширили идеју о значају чувања планете.

Еколошка секција у школи постоји више од 20 година
У разговору за портал Циркуларна економија, омиљена наставница нам открива да из године у годину расте интересовање ђака за екологију, али да старије генерације не прате овај развој. Иако не крије да је понекад уморна кад види негативне примере око себе, никада није пожелела да одустане од борбе да своју средину учини лепшом и чистијом.

(текст у целини можете прочитати на https://cirkularnaekonomija.org/kako-je-nastavnica-zorica-milosavljevic… )