Како Раковићи спремају славу

"Здрав си - помози Боже! Сретна слава! Са срећом да дочекамо славу и госте, да буде све најбоље!"

Овако се у Раковићима, у златиборским Бранешцима, наздравља за Светог Ђорђа. Ово шесточлано домаћинство угостиће у наредна два дана око 40 - торо гостију. На трпези ће бити свега, а најважније је, за мрсну славу, добро печење.

"Када има више гостију, појача се са прасећим печење. Некад сам пекао само прасеће, али имам гостију који воле и бравље ... ", каже Милан Раковић, домаћин.

milan Када је пуна кућа, посао се лепо организује. Домаћин Милан је свој део посла већ обавио, док жена Василија и снајка Љиља не знају где ће пре. Прече се славки колач, праве колачи, разне салате. Унучад су ту, а то је Милану најважније.

"Унуци ме подмлађују, играм са њима фудбал, идемо у шетњу, возимо бицикле, иде деда са њима свуда. тако дса они деду подмлађију", са поносом прича Милан.

Син Петар са комшијом Милисавом већ спрема брава за печење.

mesar

"Овом јагњету од 50 кила треба око шест - седам сати да се испече. Када је јагње печено, плећке му саме "искачу" кад их дохватиш. Кад се кости виде, остави се још пола сата, да се истишти", прича нам месар Милисав Јездовић.

У двориште Раковића дошао и стриц Родољуб Луковић, да види шта се ради. Каже, и сам слави Ђурђевдан, и један је од најстаријих мештана Бранежаца. Славу слави по старински.

"Ја славим као некад кад се славило, само тада није било да се оволико спрема као данас. Није било оволико врста пића, није било колача и торти. Била је шљивовица ракија, која се љуштила, а сад има и пиво и вино и све редом. Мада, сада је побоље, богатије. Некад, љута није ни била, шљивовица пио колико ко стигао и могао", каже Родољуб Луковић.

И Милан се придржава старих правила.

snajka

"Ја сам наставио традицију - како су то радили мој деда и тата, тако радим и ја. Негде има жита и вина, ал код нас то никад није било. Мој отац је некад питао попа шта да ради, а он му рекао да нстави како је то радио његов отац", каже Милан Раковић.

Све је спремно за сутра, а домаћин поручује својим гостима да могу доћи већ у  преподневним часовима.

Нада Џелебџић, zlatiborpress.rs

https://www.youtube.com/watch?v=0kZ3mc7JwDI&feature=youtu.be