Како се пече добра ракија (видео)

ракија

Миломир Милојевић, у Шљивовици и златиборском крају познатији као Геро, производњом ракије се бави већ 20 година, а за глогову ракију са љутом паприком, чији је рецепт добио од монаха једног манастира, добио је златну медаљу на шљивовачкој ракијади 2018. године. У умереној конзумацији, каже Геро, ракија је добар лек.

Да би се произвела добра ракија потребан је велики рад, труд и знање, каже Миломир Милојевић Геро из села по којем се једна од најбољих ракија и зове. Уз то, потребно је испоштовати оно што су још наши стари знали,а то су аутохтоне врсте воћки. 
“Шљивовица је погодна за шљиву. Заступљене су овде аутохтоне сорте: ранка, јакљанка, била је и маџарка, али маџарка у задње време тешко опстаје. Сви мештани у Шљивовици, са малим бројем изузетака, пеку добру и квалитетну ракију. Ја имам шест врста ракија, од којих је пет узело златну медаљу на такмичењима, а једна сребрну“

На три врсте ракије које  производи је, каже овај Шљивовац,  најпоноснији, а то су: ораховача са бобицама црне зове, клековача и  глогова ракија са љутом паприком. Рецепт за ову последњу је добио од монаха једног манастира, и њом је освојио златну медаљу на шљивовачкој ракијади 2018. године. За њу тврди да има више лековитих својстава.
„Чисти крвне судове, лечи аритмију, срчани мишић, а спајањем глога и љуте паприке долази до побољшања полне моћи код мушкараца. Конзумира се у ограниченим количинима, две, тири ракије дневно“, додаје Геро. 

Ове године је, уз помоћ супруге, накупио 28 казана шљиве и 30 казана дивље крушке коју је тешко скупити и од које је произвео око 100 литара ракије. На процес печења ракије, објашњава Геро, утичу и временске прилике. У нашем крају врење не може да се изврши за 21 дан, већ је потребно од 27 до 30 дана.
„Комина или џибра се пече са кошпицом. Разлог је што кад се пече ракија од аутохтоних сорти, ни једна кошпица неће пући, а пуцањем кошпице луче се материје штетне за организам. Први процес је добијање меке ракије, која иде од 10 до  13 гради, а други процес је препек. Препек се врши сипањем меке ракије у казан и обавезо се врши одвајање метил алкохола и патоке“

Овог новембарског топлог дана Гера смо затекли на препеку последњег казана шљиве. Од 28 казана добиће око 280 до 300 литара шљивовице јачине око 17 гради која иде на сазревање. Овом годином, родом и квалитетом воћа, Миломир Милојевић је задовољан јер ће и ракија бити добра. А која је ракија добра, за крај разговора је рекао:
„Добра ракија не сме да се осети у устима, само у желудцу. Ако у грлу „гребе“, онда није одвојен метил алкохол. Ако вам је неко поклонио флашу ракије и дошли сте у вашу кућу, отворили ракију и отишли сте да понесете чашу да је пробате, ако се она осети у тој просторији, одложите је, немојте је пити“, савет је овог дугогодишњег произвођача.  

Мирјана Ранковић Луковић и Мирослав Весовић