Кандидатура Гостиља за најбоље село шанса за развој

гостоље

Светска туристичка организација Уједињених нација, расписала је четврти Конкурс за избор најбољег туристичког села на свету. Након Мокре Горе, која је већ понела ту титулу, у конкуренцији ће се сада наћи златиборско село Гостиље.

“Гостиље је и до сада као село било посећено, како у туристичкој сезони, тако и ван ње. Свакако ће ово бити додатни импулс за развој неких нових туристичких саџраја, промоцију, да што више људи види те наше природне лепоте, тај већ чувени водопад, врх Чигота, са свим њиховим могућностима и развојним потенцијалима”, каже мештанин Гостиља Милан Туцовић.

Златибор је већ 2021.године, када је наше ресорно министартво расписало конкурс, кандидовао Гостиље за најбоље туристичко село. Директор Туристичке организације Златибор, Владимир Живановић, каже да су прошли одређену селекцију и пријавили се код Светске туристичке организације испред Србије.

“Били смо у понуди уз Мокру Гору и Тршић. Ми смо ушли у најужи круги и пратили упутства. Од тада смо константно на вези са њима и радимо по жељама и инструкцијама Светске туристичке организације, унапређујемо село. Можемо рећи да је из нашег угла Гостиље пример добре праксе како се развија село, заједничком кординацијом локалног становништва, туриста и општинског руководства, пре свега на унапређењу инфраструктуре, а то је основ свега, јер тиме добијамо могућност да валоризујемо друге локалитете и манифестације у селу. И оно што је битно, у наредном периоду пратећи ова исксуства која смо стекли и знања, ми ћемо сигурно  кандидовати село на један виши ниво. Да ли ће то бити довољно даг а изаберу за најбоље туристичко село видећемо, али ће сигурно допринети, бољем и квалитетнијем животу и мештана и туриста”, каже Живановић.

Подсетимо, 2021.године, титулу најбољег туристичког села понела је Мокра Гора.