КЈП "Златибор" у припремама за зимску сезону (видео)

кјп

Грађевинска оператива КЈП „Златибор“ Чајетина и даље је на терену, трудећи се да пре почетка снежних падавина одради што више послова на изградњи и поправци макадамских путева у  месним заједницама општине Чајетина. Упоредо се врши припрема механизације и набавка агрегата за Зимску службу, тако да се предстојећа зимска сезона спремно дочекује.

Иако сезона зимског одржавања путева званично почиње 15. новембра, с обзиром да снежних падавина још нема, КЈП „Златибор“ Чајетина    то драгоцено време користи за спровођење других активности као што су изградња и поправка макадамских путева, које се приводе крају.

"У овогодишњој грађевинској сезони одрађено 100 километара макадамских путева, у 21 месној заједници.  Осим тога, рађена је санација ударних рупа и прекопа, као и инервентна санација приликом одрона и оштећења коловоза. 
Једна екипа Предузећа ангажована је и на пословима везаним за замену цевовода на потезу Рибница – Караула. 
Подсећања ради, у претходном периоду радило се у МЗ: Гостиље, Алин Поток, Сирогојно, Јабланица..., док се ових дана ради у МЗ Трипкова, Бранешци и Златибор. Тако да када се подвуче црта, све што је планирано за ову годину биће и реализовано.",
каже Драгана Росић, ПР менаџер овог предузећа.

Упоредо са овим пословима,  врши се и припрема механизације и набавка агрегата за Зимску службу, тако да се предстојећа зимска сезона спремно дочекује. Предузеће располаже довољним бројем возила, кажу надлежни, као и довољним количинама ризле и соли за подасипање путева.

"Возни парк укупно броји 25 возила. Зимске службе оснажена је са два нова трактора и једном новом комбинованом грађевинском машином, као и утоваривачем који ће служити за пробијање снежних наноса на критичним деоницама. Дакле, за послове зимског одржавања путева биће ангажовано 10 трактора, 5 комбинованих грађевинских машина – крамера, 6 камиона кипера са посипачима, 1 утоваривач, грејдер, булдозер и боб кет.  За ову зимску сезону обезбеђено је 5000 тона ризле, 650 тона путарске соли, као и 20 тона калцијум-хлорида. Количине су нешто веће у односу на претходне године, тако да можемо успешно поднети и најоштрију зиму."

У надлежности овог предузећа је одржавање око 300 километара локалних путева у насељеним местима Чајетина и Златибор, као и сеоским месним заједницама на подручју Општине, а ова служба стараће се и о чишћењу паркинг простора , тротоара и пешачких стаза у Чајетини и Златибору.У Зимској служби ове године ангажовано је 40 радника, међу којима су поред возача, механичари и руководиоци. Екипе Зимске службе биће као и до сада, наглашава Драгана Росић, 24 сата у приправности пуних пет месеци,  од 15. новембра до 15. априла, а због могуће појаве поледице дежурства су већ почела.

Мирјана Ранковић Луковић