Књига "Златиборе питај Тару" представљена на Златибору (видео)

п

„Златиборе питај Тару“ – књига аутора Ранка Милановића, Синише Спасојевића, Данијеле Ћировић и Биљане Михајловић представљена je у Културном центру на Златибору. Публикација „Златиборе питај Тару“ је недавно изашла из штампе, издавачи су Јавно предузеће „Национални парк Тара“, туристичке организације „Тара-Дрина“ Бајина Башта и „Златибор“.

Промоција књиге „Златиборе питај Тару“ одржана је синоћ у Културном центру на Златибору. Књижевно вече отворио је дечји хор „Млађани грађани“ и Слободан Мулина, легендарни певач који је овом приликом и отпевао део познате песме „Златиборе питај Тару“ златиборског песника Михаила Ћуповића. Владимир Живановић, директор ТО “Златибор“ каже да је ова двојезична књига настала као плод добре сарадње ЈП “Национални парк Тара”, ТО “Тара-Дрина” и ТО “Златибор” која годинама траје у оквиру туристичке регије Западна Србија и представља искорак у њеном даљем развоју.

„Ово је класична монографија из које могу да се науче многи митови, легенде, обичаји, веровања и неке специфичности и за Златибор и за Тару. По првим реакцијама, критике су позитивне и верујем да ће ова публикација наићи на позитиван одзив, да ће бити све више нових издања и да ће се тиражи повећавати, као и да ћемо наставити добру сарадњу, јер ми у туристичкој регији Западне Србије послујемо веома добро и ово је још један искорак, како би се још боље учврстиле везе између Златибора и Таре“.

Заменик директора ТО “Тара-Дрина” Бајина Башта и један од аутора Синиша Спасојевић је нагласио да је ово  књига за будуће генерације и књига о којој ће се тек причати. 

„У књизи је можда мало романтично виђење наших легенди, старих заната, приче о прошлости, културно-историјском наслеђу, о туризму. Када смо почели да пишемо књигу, пре свега смо кренули од промоције туризма и са жељом да увежемо наше две дестинације“.

Ранко Милановић из ЈП „Националног парка Тара“ и један од аутора објаснио је како је књига настала:

„Идеја је била да представимо традицију овога краја, која се нажалост полако заборавља и све је мање људи који могу да говоре о томе. Основни циљ нам је да то представимо на један питак начин и ја сам стално инсистирао да направимо нешто као политикин забавник, тако да све генерације могу да читају и мислим да смо то и добили“.

Веома занимљиве и едукативне текстове, који доносе обиље информација о Тари и Златибору, приредила је Данијела Ћировић, туристичка новинарка која се тиму последња прикључила а радећи на књизи каже да је много научила о овом подручју и нашој традицији.

„Имамо две ствари које се везују за Бајину Башту и за Златибор. Дринска регата и сплаварење је традиција Бајине Баште али не знамо да је та традиција заправо настала из потребе тамошњег становништва да се баве одређеном делатношћу и да зараде новац превозећи грађу. Такође, слична прича је и са пршутијадом на Златибору. Нико није смишљао нове рецепте у циљу неких специјалитета већ је то била потреба да се сачува храна за зимски период, за дане када су ниске температуре и када нема толико хране у околини“. 

Први утисак на читаоца остављају изузетне илустрације Биљане Михајловић која наводи да је илустровање овакве књиге био прави изазов.

„Људи супер реагују и стичемо утисак као да је било потребно да се направи традиционална књига у овом времену, у времену када све брзо пролази и када се брзо заборавља. Ова књига је у ствари освежење јер је ванвременска, добра и за младе генерације а и за старије, да се подсете“.

Судећи по првим реакцијама, књига ће бити радо читана као права породична књига с обзиром да осликава сву лепоту целокупне српске традиције, наслеђа и јединствене природе, закључили су аутори. Књига је и својеврстан водич свим љубитељима ове две планине јер ће читаоци лако наћи пут до места које треба посетити: до Стопића пећине, водопада у Гостиљу, Музеја “Старо село” у Сирогојну, до Перућца, Бањске стене, манастира Раче…