Књижевно вече у знак сећања на Михаила Ћуповића (видео)

књ.вече

Навршило се пуних 14 година од смрти једног од наших највећих завичајних песника Михаила Ћуповића. Тим поводом у Библиотеци „Љубиша Р.Ђенић“ одржано је књижевно вече под називом „Сећање на Ћупа“, у чијој организацији је учествовала и Библиотека специјалне болнице Чигота.

Како би се сачувала успомена на лик и дело Михаила Ћуповића, и да би се нове генерације упознале са значајем и величином овог антологијског песника, у његову част сваке године организују се књижевни сусрети. На Ћуповим данима гостовали су завичајни песници: Јагода Јеремић, Мирјана Ранковић Луковић, Љиљана Андрић и Зоран Богдановић, који су радо са публиком поделили своје успомене на Михаила Ћуповића, на његово непроцењиво дело и значај за сам Златибор.

„Скоро сам прочитала један цитат који каже: „Ја сам писао песме да бисте ви лакше дисали“. Мислим да је управо то Михаило Ћуповић урадио за наш крај, за овај завичај. Драго ми је што спадам у ред завичајних песника који се сећају Михаила Ћуповића сваке године, јер он је то заиста заслужио“, рекла је песникиња Јагода Јеремић.

Афористичар Зоран Богдановић о Ћуповићу каже:

„Михаило је био великан међу нама. Ја се надам да ће га дуго та књижевна сена у Србији памтити. Позив на једно овакво учешће ми је част и задовољство. Наравно, не треба га ни по коју цену заборавити“.

Песникиња Мирјана Ранковић Луковић, имала је прилику и да као новинар локалне телевизије са Ћуповићем сарађује дуги низ година. У новом броју листа „Ужичка недеља“ приредила је чланак где је пренела импресије које је имала у сусретима са овим великим песником који је  својом топлином и непосредношћу пленио људе , због чега су се  осећали привилеговани што га познају.

„Био је једна дивна, топла душа, увек спреман за шалу, увек спреман и озбиљан за сарадњу. Са њим смо радили за ТВ Чајетина хумористичке кратке приче. Једна од њих је била „Гневник“, где смо баш сарађивали он и ја. Наравно, ту су његови стари пријатељи са којима је радио „Ерски караван хумора“. Јер, кад поменете Ћупа, сви су били спремни да прискоче у помоћ да би што боље изнели оно што је он имао да каже“.

О животу и раду, као и о садањи са Михаилом Ћуповићем говориле су директорка чајетинске библиотеке Снежана Ђенић,  и  Мирјана Црнчевић испред Библиотеке специјалне болнице Чигота. На самог песника ипак су најбоље вратила сећања   његови стихови, које је читала Мирјана Лопин Дризо.

Успомену на Ћуповића чува и Удружење књижевника Србије, које сваке године у октобру додељује награду која носи његово име. Ова награда се додељује за укупан допринос књижевности за децу.

https://www.youtube.com/watch?v=mTWWVcq1UHM&feature=youtu.be

Драгана Росић