Колегијалност ангажованих у Дневном боравку за децу са сметњама у развоју

Запослене раднице у УГ Златиборски круг, које су ангажоване у Дневном боравку за децу са сметњама у развоју, током ванредног стања израђују заштитне маске за своје кориснике и њихове породице, али и за своје колегинице запослене на пружању услуге Помоћ у кући за старе у општини Чајетина.

У петак, 24. априла, једна количина маски је подељена радницама, пре него што су кренуле у обилазак корисника који су за тај дан планирани. Како наводи Марина Кутлешић, стручна радница и координатор услуге Помоћ у кући за старе, ова помоћ колегиница из Дневног боравка је изузетно добродошла, јер запослене, које су свакодневно у контакту са осетљивом групом, најстаријима у Чајетини, користе велике количине обезбеђених заштитних средства, али и саме праве маске за потребе посла који обављају у ванредним условима.

Удружење Златиборски круг, које је пружалац обе ове услуге социјалне заштите, а које финансира општина Чајетина, проналази начине да ове услуге додатно унапреди и побољша, промовишући солидарност и подстичући добру вољу за подршку онима којима је помоћ најпотребнија.

Грађани Чајетине и гости Златибора често учествују у организованим активностима за подршку корисницима услуга социјалне заштите показујући висок ниво солидарности.

Током ванредног стања рад запослених геронтодомаћица је проширен и на старе особе које нису корисници услуге Помоћ у кући, али  им је у ванредним околностима неопходна помоћ у набавци и достављању лекова и основних животних намирница. Желећи да помогну колегиницама, запослене у Дневном боравку за децу са сметњама у развоју су преузеле обавезу да и за њих израђују заштитне маске. Тако се у Златиборском кругу исказује колегијалност и солидарност, уз ванредне околности у којима се брига о корисницима обавља примерено ситуацији и док се очекује повратак редовним радним обавезама.

Златиборски круг је, током  двадесетогодишњег рада, увек  сарађивао са локалним институцијама и организацијама, па  тако и у ванредном стању свој рад обавља у сарадњи са Центром за социјални рад, Црвеним крстом, чајетинским Домом здравља, локалним медијима и свим релевантним службама Општине Чајетина.

(извор и фото: Златиборски круг)