Сајт Тасте Атлас, онлајн туристички водич који упознаје своје читаоце са традиционалним кухињама разних нација, објавио је листу 100 најбољих доручака из целог света.
Прво место, према њиховом мишљењу, заслужило је јело из Србије и то – комплет лепиња.
Ово је њихова листа.
Комплет лепиња (Србија)
„Ова посластица састоји се од традиционалног сомуна (лепиње) који се пресече на пола, премаже густом павлаком (кајмаком) и прелије јајетом. Кратко се пече и на крају залије мешавином топлих месних капака, која је локално позната као претоп.
Комплет лепиња некада се зове и „лепиња са све“, а традиционално се везује за Ужице и Златибор. Верује се да је настала негде пре Другог светског рата, а име је званично регистровао Драган Лазић, садашњи власник пекаре Код Шуљаге у Ужицу“, написали су они.
Оно што је занимљиво јесте и да је сајт Тасте Атлас заправо регистрован у Загребу, те да се на овој листи неизоставно нашла и друга посластица са Балкана – бурек, и то на осмом месту.
Овако су га описали:
„Бурек се састоји од слојева финог теста, пуњених разним сланим филовима. Упркос турском пореклу, ово јело је еволуирало у поносни драгуљ босанске националне кухиње. Иако већина мештана тврди да се само бурек са млевеним јунећим месом може назвати буреком, исто јело се појављује и са другим надевима и те друге сорте су познате под различитим називима: сирница, зељаница, кромпируша.
Бурек се пече умотан у облику пужа и овај тип се обично налази у пекарама, док га традиционални ресторани често праве у облику пите, која се пре сервирања реже на четвртине. Јело је веома популарно на целом Балкану, иако је у Босни и Херцеговини културни значај ове свакодневне намирнице неупоредив и најбоље је сажет у бројним локалним пословицама које сугеришу да ако жена може да направи добар бурек, само онда може да се уда“, шаљиво су навели.
На другом месту њихове листе роти канаи, тесто из Малезије које се пржи у тигању, затим пãо де qуеијо – бразилске куглице од сира, док је четврти избор бугаца, грчки слатки бурек са ванила кремом.
Познато мексичко јело чилакилес следи затим, па калентадо из Колумбије, а у првих 10 још су и француски кроасан, турски катмер и руски дезерт сирники.
Фото: фејсбук профил "Пекара Шуљага"