Конференција на тему "Паметна пољопривреда" одржана у ИБЦ Златибор (видео)

к

У иновационом бизнис центру Златибор 14. јуна одржана је трећа по реду конференција  “Паметна пољопривреда”. Програм конференције укључује занимљиве теме као што су “Прехрана пчела и одржавање високог имуно статуса у пчелињој заједници”, затим “Исхрана млечних крава са употребом етеричног уља оригана” и много других.

Иновациони бизнис центар Златибор, у оквиру пројекта који спроводи заједно са Научно-технолошким парком из Чачка, организовао је трећу конференцију на тему „Иновације у пољопривреди“. Из године у годину конференција све више привлачи пажњу и општина из региона.

"„Желимо да нашим произвођачима, овде у нашем крају али и шире, приближимо све најновије информације везано за иновације које се односе на исхрану сточарства као што нпр. Органски антибиотици који се уклапају у нашу причу органске производње млека овде на Златибору. Имамо и произвођаче који се баве иновацијама у области пчеларства, затим имамо и дигиталног агронома са иновацијама на тему управљање газдинством, ту су и стручњаци из области технологије и прераде хране где се говори о 3Д принтингу у прерађивачкој индустрији. Желимо да покријемо све оне теме које могу да буду од значаја за наш крај али које су истовремено и пријемчиве нашим произвођачима“, рекао је Дарко Ђуровић, ИБЦ Златибор.

Овај догађај је окупио велики број стручњака из области пољопривреде како би представили најновије иновације и трендове који доприносе унапређењу пољопривредне праксе. Међу њима је и Милош Вујисић који је представио пројекат дигитални агроном.

"„Циљ пројекта јесте да се да на значају улози агронома, да се у његов рад убаци што више дигиталних алата како би један агроном могао да сервисира што већи број клијената и да се његова експертиза подигне на виши ниво, да се уведе прецизност у раду агронома. С друге стране, да се крајњем кориснику помогне да своје домаћинство уведе у неко рентабилно пословање и да се повећа ново квалитета и квантитета“.

Тема излагања Ивана Урошевић, доцента пољопривредног факултета из Бијељине била је увезивање коопераната произвођача полупроизвода, пре свега меке ракије и препеченице, с обзиром да је западна Србија регион који има највише дестилерија.

"„Сматрам да ће ово бити врло интересантно и да досадашња трговина и уопште пословање између тих субјеката не буде у смислу купи-продај, већ да уз могућност договора и разговора о коначном квалитету производа, сви могу да постигну и бољи квалитет и бољу цену“.

Проблематику прекомерне употребе антибиотика представио је дипл.инж. Данчо Пал.

"„Дошли смо до таквих препарата који су чак и јачи од самих антибиотика и поред тога имају то одређено позитивно дејство на животиње и околину и што нам је најбитније јесте да се драстично укида коришћење антибиотика“.

Сасвим сигурно је да ће конференција бити од великог значаја за посетиоце који су добили веома корисне информације о иновативним решењима и савременој подршци у пољопривреди.