Конференција о површинској експлоатацији на Златибору

Савез инжењера рударства и геологије Србије осми пут на Златибору, а 13. пут укупно организовао је међународну конференцију о површинској екслплоатацији у хотелу Палисад.

Један од закључака скупа је неопходност доношења Стратегије о управљању минералним ресуресима републике Србије  с обзиром да држава није пребогата ресурсима, али има озбиљне рудне потенцијале, нарочито у ископавању угља и бакра.

Стручњаци из рударства и геологије су презадовољни Златибором као домаћином и погодностима које пружа као туристички центар. Са друге стране, и планина Златибор има рудна богатства која, према мишљењу професора Владимира Павловића са Рударско геолошког факултета у Београду, не би требало дирати:

„Мислим да треба Златибор сачувати као један национални парк, јер та лежишта су значајна, али у овом тренутку она нису толико у светским размерама интересантна с обзиром да се то тржиште помера према ретким металима, материјалима који су потребни за те високе ИТ технологије. У овом тренутку то треба помало сачекати. Можда дође неко време кад те сировине буду веома интересантне за тржиште.“

На стручном скупу учествовало је око 150 експерата, уз представљање 40 радова из осам земаља на теме геолошких истраживања, развој система, технике и технологије експлоатације, просторног планирања, информатике, информационих система и софтвера у површинској експолатацији.

Закључци са семинара подржани су и од стране ресорних органа државне власти, а учешће су узели и бројни представници из приватног сектора који је у овој грани бројнији. Следећа конференција одржаће се поново на Златибору за годину дана.

https://www.youtube.com/watch?v=CjFgmqto3P8&feature=youtu.be