Конкурс Поште „100 успешних пословних жена” отворен до 8. априла

птт

Трећи национални наградни конкурс Поште Србије „100 успешних пословних жена” биће отворен до 8. априла, најавио је данас директор Поште Зоран Ђорђевић.

Он је на конференцији за новинаре у Привредној комори Србије (ПКС) позвао жене да учествују на конкурсу додајући да ће 100 дама бити награђено бесплатним огласним простором у више пошта у земљи и бесплатном едукацијом кроз учествовање на радионицама на различите теме од значаја за унапређење пословања.

Конкурс је отворен за све предузетнице, законске заступнице или жене осниваче малих предузећа из целе Србије, укључујући земљорадничке задруге, занатске радње, установе, удружења, као и за жене носиоце породичног пољопривредног газдинства.

Ђорђевић је нагласио да је циљ овог конкурса подршка женском предузетништву и бизнисима у власништву жена.

„Женско предузетништво је нешто што је постојало и што ће постојати. Сви смо свесни чињенице да се економско оснаживање жена мора развијати у више праваца, а један је у смислу подршке њиховог осамостаљивања и охрабривања да крену самостално у неки бизнис, јер су користи вишеструке и за њих и за државу“, рекао је он.

Ђорђевић је додао да ће Пошта Србије помоћи предузетницама кроз своју основну поштанску делатност , штампање флајера и рекламирање, али да их ове године чека и једно изненађење.

То ће бити више њихова одлука у смислу шта ће изабрати од посебне неке погодности које њима Пошта жели да пружи, а које ће бити додатак на све ово што је познато да их чека“, рекао је Ђорђевић.

Према његовим речима, конкурсом „100 испешних пословних жена“, жеља је да се женама пошаље порука да нису саме, да држава стоји иза њих и да ће им пружити не само оно што је видљиво, већ и оно што је невидљиво, а при том да то буде њихов избор.

„Желимо да се што више жена пријави и да комисија има што тежи задатак, а да при том предузетнице које буду добитнице себе сматрају некако и победницама у стварном смислу и као жене и као жене предузетнице и жене у бизнису“, рекао је Ђорђевић.

Директорка Сектора предузетништва ПКС Бранислава Симанић, рекла је да у Србији послује једна трећина предузећа и предузетничких радњи која су у власништву жена и да смо по тим подацима у складу са ЕУ.

Она је нагласила да је веома значајно да сви заједно радимо на унапређењу женског предузетништва и на подршци женским бизнисима.

„Један овакав конкурс свакако ће допринети повећању и бољој економској позицији предузетница“, истакла је Симанићева и подсетила да и ПКС интензивно ради на економском оснаживању жена и да то удружење привредника има формирану Секцију за женско предузетништво која окупља изузетно велики број предузетница.

Према њеним речима, ПКС подстиче жене да буду иновативне и да дигитализују своје пословне процесе, јер само на тај начин њихови бизниси могу да буду конкурентни и одрживи на дужи рок.

Симанићева је најавила и да ће ове године у оквиру овог конкурса Поште Србије, предузетнице добити и 10 едукација како би што компетентније могле да воде своје бизнисе, а њих ће реализовати ПКС.

„Сматрамо да су едукације неопходне за унапређење знања и вештина предузетница. Едукације ће бити на различите теме значајајне за пословање жена, то су маркетинг на друштвеним мрежама, комуникација, управљање финансијама и друго“, рекла је она.

Конкурс Поште Србије „100 успешних пословних жена“ отворен је 8. марта и онлине пријаве могуће су на интернет страници хттп://предузетнице.поста.рс.

Извор: ГЗС/Тањуг