Константан пад производње и прераде кромпира у Србији

к

У Србији се конзумни кромпир производи на око 25.000 хектара. Укупна производња износи од 450.000 до 500.000 тона, док је просечна потрошња по глави становника око 50 килограма, што значи да је нашој земљи потребно око 250.000 тона за домаћу потрошњу. Од укупне производње 50.000 тона иде у прераду.

Улагање у производњу кромпира је скупо – минимална инвестиција износи 5.000 евра по хектару . Међутим, неадекватним складиштењем “испари” више од 70.000-80.000 тона кромпира који дехидрира и не може да се користи за даљу прераду. Србија је некада била земља кромпира, док је данас постала веома зависна од увоза.

Србија је, према речима агроаналитичара, некада била земља кромпира, док је данас постала веома зависна од увоза. Само на годишњем нивоу у Србију се увезе од 12.000 до 15.000 тона помфрита, наводи портал Бизнис.рс.

Велики број произвођача каже да је редуковао производњу због високих трошкова енергената и ђубрива, али и недостатка квалитетног семена.

Извор: ГЗС / Бизнис