Корак ближе циљу

Општина Чајетина након дужег времена је добила дозволу за изградњу прве станице златиборске гондоле. То је станица која ће се градити у центру Златибора, одакле креће најдужа панорамска гондола на свету – дуга девет километара, до врха Торника.

После вишемесечне борбе са жалбама које упућују држаоци на том земљишту, дозвола за наставак радова на изградњи гондоле коначно је стигла,тако да ће радови, према најама директорке "Голд гондоле" Бојане Божанић, кренути са првим пролећним данима.

„Наставиће се радови и на полагању електроенергетског кабла од центра Златибора до међустанице, на локацији код Рибничког језера, где ће се налазити главна погонска станица за струју. Остало је још нешто ситних делова да се уради на последњој станици, која је завршена прошле године. Ми то нисмо урадили због временских услова, али и из разлога што објекат није у потпуности осигуран“, каже Божанићева, истичући да извођачи спремно чекају почетак грађевинске сезоне, као и то да је финансијска конструкција у потпуности затворена, што се тиче опреме која је стигла у Бранешко Поље као и трошкова извођења радова.

„Оно што ја очекујем је да ускоро добијемо грађевинске дозволе за преостале три фазе. Сви ти правни поступци и жалбе приводе се крају, тако да очекујем да ће РГЗ, као другостепени орган, у наредном периоду реаговати брже него раније.  Очекујем да ће се радови наставити у континуитету, од прве станице преко стубова. Оно што није решено су парцеле које су у државној својини, односно где је држалац ПК Златибор“, каже Божанићева.

Уколико све буде ишло по плану, "Голд гондола" Златибор, инвестиција вредна 13 милиона евра, биће завршена до краја године. Божанићева са сигурношћу тврди  да ће најдужа панорамска жичара донети велику корист златиборском туризму и трасирати пут ка светском центру,  да ће самом изградњом гондоле бити направљен један велики искорак у туристичкој понуди Златибора, чиме ће он бити позициониран на европској и светској мапи туристичких центара.

https://www.youtube.com/watch?v=k8CgutcMTK4&feature=youtu.be Драгана Росић