Кошарка: Златибор на плус три после првог меча четвртфинала

Кошаркаши Златибора победили су Спарсе резултатом 82:79 у првој утакмици четвртфинала АБА2 лиге у Подгорици. Чајетински тим тако уноси три поена предности у други меч (среда 16ч), иако је имао 18 поена предности у четбртој четвртини. Упркос паду у финишу због умора, екипа Страјина Недовића може бити поносна како је одиграла меч против фаворизованог противника и има излгеде за пласман у полуфинале и улазак у АБА лигу.

Чајетинцима је припало отварање меча и одлично одиграна трећа четвртина, а стање је изгледало сјајно почетком последње четвртине када је Златибор повео са 18 поена разлике. Ипак, представник Босне и Херцеговине користи физички пад код играча чајетинског тима и смањује на сасвим подношљивих три поена разлике. Ипак, уколико екипа понови игру са данашњег меча, нарочито активност на скоку и поправи шут за три поена (6/30) може очекивати добар исход.

Најефикаснији у екипи Златибора био је Драгослав Папић са 17 поена (3/7 за три поена), док је Душан Кутлешић уписао 14 поена уз седам скокова и шест асистенција, док је Немања Протић постигао 13 поена уз девет додавања, али је за три шутирао 1/9. Добру партију пружио је капитен Богдан Ризнић са по седам поена и скокова, а млади центар Лазар Јоксимовић је поред шест поена имао и седам ухваћених лопти.

У екипи Спарса најбољи је био центар Кенан Камењаш са 21 поеном уз девет скокова, док су Амар Гегић и Гедиминас Орелик убацили по 15 поена.

Како се само пожелети може је Златибор отворио меч, са осам везаних поена из рекета, како из продора тако и из офанзивног скока. Чајетинци су натерали Спарсе на промашене шутеве, али је добре потезе правио снажни центар Камењаш. Надахнути Златибор предвођен Кутлешићем долази до највеће предности 18:6, али сарајевски тим тада појачава темпо. Постепено су смањивали разлику и серијом 17:6 прелазе у вођство после прве четвртине (23:22).

У том периоду разиграном Камењашу прикључује се агилни Гегић који погађа две тројке. Ипак, другу петорку предводе Папић и Воркапић, који убацује тројку уз фаул и поново враћа предност српском представнику. Добру игру у том периоду крунише Марјановић дугом двојком уз звук сирене за вођство Златибора у Морачи 49:44.

Златибор је имао добар офанзивни скок током меча, а почетком другог полувремена поново долазе до осетније предности. Папић убацује још две тројке, а одличан шутерски ритам искусни крилни центар потврђује и дугом двојком преко руке за крај треће четвртине и вођство 70:56.

Убрзо је Недовићев састав дошао до максималних +18 75:57, али како се до толике предности дошло, тако је екипа почела да пада на физичком плану. Десиле су се изгубљене лопте, неискоришћене прилике и одбрана екипе Миодрага Кадије је добро користила прилике за бржу игру и врло брзо су стигли до заостатка од само три поена, што је за њих веома повољан резултат с обзиром на околонсти.

Спарс - Златибор 79:82 (23:22, 21:27, 12:21, 23:12)

Дворана: Морача, судије: Драгојевић, Пеић, Галић.

Спарс: Захирагић 13 (8ас), Пондс, Клавжар 5, Хасандић 5, Гегић 15, Илић, Мемић 2, Камењаш 21 (9ск), Буза 1, Мичић, Ливадић, Орелик 15 (7ск).

Златибор: Протић 13 (9ас), Чабрило, Кутлешић 14 (7ск, 6ас), Марјановић 7, Јоксимовић 6, Митровић, Ризнић 7 (7ск), Воркапић 7, Папић 17 (5ск), Мекој 6, Станојевић, Павловић 6.