Куп "Дејан Димитријевић": Победа за Пирот, Златибору друго место

Финале баскет Купа на Златибору

На шестом Купу "Дејан Димитријевић" у баскету 3х3 тријумфовала је екипа Пирота са легендом овог спорта Драганом Бјелицом, а друго место заузела је домаћа екипа Златибор3х3.

Велики број гледалаца окупио се и ове године на Краљевом тргу да испрати занимљив спортски догађај, како током првог дана у групној фази, тако и у суботу за мечеве завршнице. Великог разлога за славље имали су и домаћи љубитељи баскета јер је до финалне утакмице стигла домаћа екипа Златибор3х3. Са Чајетинцем Бошком Чорбићем поново су играла браћа из Ариља Ратко и Александар Арсовић и Новосађанин Лука Стефановић

На путу до финала најпре су у групи победили тимове Јумис, Гардош БетОле и Смеш чиме су са првог места ушли у четвртфинале. Уследили су узбудљиви суботњи мечеви који су решавани на један посед, најре су са 21:19 савладали тим Блек хок, а истим резултатом у полуфиналу и екипу Ужица за коју наступа бивши центар Партизана и Металца Урош Луковић. Сјајна представа за баскет публику било је и финале у ком је ипак искуснија екипа Пирота имала више решења и бољу нападачку игру за победу 21:19. За Златибор је ово најбољи резултат у сезони, а с обзиром да почињу припреме кошаркашких тимова, не зна се на којим турнирима ће учествовати у наредном периоду.

"Горак укус свакако без обзира што је то екипа Пирота која је ове сезоне освојила све што се може освојити и када видите да сте с неким раме уз раме, да можете да се носите, онда је ово стварно тежак пораз. Наравно, честитам екипи Пирота која је сјајна, честитам Гагу Бјелици који је један од пионира у баскету у Србији. Могли смо боље, могли смо да победимо али  ово није незаслужена победа Пирота и честитке њима",

рекао је Бошко Чорбић захваливши се општини Чајетина и Спортском савезу Чајетина јер су пружали подршку током целе сезоне, као и Спортском савезу Ариље, кафе пицерији Монт, компанији Стефан Ариље и хотелу Агапе Златибор. Улогу фаворита у конкуренцији 16 екипа оправдао је тим Пирота за који су играли искусни Драган Бјелица, Душан Филиповић, Никола Ђонлић и Александар Николић. За један од најбољих тимова у Србији је ово био чак 16. освојен турнир ове сезоне чиме су потврдили амбицију да пређу на следећи ниво играња на међународним турнирима. Легендарни Бјелица је постао други играч који је два пута освајао Куп, и то са различитим тимовима, с обзиром да је 2017. тријумфовао са екипом Олимп.  

"Спортска атмосфера, прелепа, деце пуно, пуно публике, услови специфични зато што чим падне ноћ другачије је, нисмо навикли, али све то даје драж овом купу. Кад смо дошли на турнир видело се да је конкуренција мало слабија јер су многи били на челенџеру у Београду. Одиграли смо ове године 24 турнира, многе од ових екипа смо добили више од 7, 8 пута. Познато је да се прилагодиш противнику, уђеш мотивисаније, ми у подсвести знамо да смо победили, вероватно уђу мотивисанији, знају да немају шта да изгубе и тешко је побеђивати исте екипе више пута. Поготово ови момци, играју доста атипично, играју један на један, снажни су ови момци са Златибора", рекао је Драган Бјелица.  

Награде за најбоље тимове доделили су Петар Димитријевић у име Кошаркашког савеза Србије, прослављени бивши репрезентативац Игор Ракочевић и тренер КК Златибор Страјин Недовић у име Културног центра Чајетина као партнера у организацији.

Као и неких претходних година, Куп "Дејан Димитријевић" се поклопио са одржавањем већих турнира, као што је ове године био челинџер у Београду. Иначе, победник са Златибора пласирао се на челинџер у хрватском Самобору. Мечеви завршнице преношени су на РТС-у. 

Коначан пласман: 

1. Пирот

2. Златибор

3. Ужице

4. Чачак

5. Србија У18

6. Уб

7. Блек хок

8. Гардош БетОле

9. Векол

10. Смеш

11. Крушевац Мастер

12. Аранђеловац

13. Авиатор Лоћика

14. Јумис

15. Вајлд борс