Квиз "Саобраћајни знаЛци" у Мачкату (видео)

k

У организацији Савета за безбедност саобраћаја општине Чајетине и националне Агенције за безбедност саобраћаја, у Основној школи „Миливоје Боровић“ у Мачкату, одржан је едукативни квиз „Научи се, човече – Саобраћајни зна(Л)ци“.

Другу годину за редом, на територији општине Чајетина, одржава се квиз Саобраћајни зна(Л)ци. На самом почетку такмичења подељене су захвалнице учесницима и представницима локалног Савета за безбедност саобраћаја, након чега су такмичари, од петог до осмог разреда школа из Сирогојна, Чајетине, Златибора и Мачката отпочели едукативни квиз.

„Управо овакве активности нам омогућавају да деца утврде своја већ постојећа знања, да стекну нова и да постану свесни да су и они такође учесници у саобраћају и да је њихова безбедност веома битна. Агенција за безбедност саобраћаја је установила визију од нула погинуле деце тако да овом приликом апелујем на све возаче, на све учеснике у саобраћају да у што већој мери, поштовањем правила, ограничења и препорука, покушамо заједничким снагама да ту визију спроведемо у дело“, рекао је Милош Милекић, представник Агенције за безбедност саобраћаја Републике Србије.

Представник Савета за безбедност саобраћаја општине Чајетина Горан Секулић, истакао је да су овакве акције изузетно важне у циљу повећања безбедности свих учесника у саобраћају, посебно деце. Нажалост, знање ученика стечено у млађим разредима се из неког разлога касније губи и акценат у наредном периоду биће на одржавању едукативних часова на тему безбедног учествовања у саобраћају. 

„Морам да кажем да смо увидели да има доста простора за рад са децом виших разреда. Овакви квизови су веома добри јер нам дају смернице за даљи рад. Углавном се базирамо на рад са децом нижих разреда и овај узраст од петог до осмог разреда нам „измакне“. Од ове године ћемо покренути и обуку за децу возаче бицикла, јер смо могли чути да је највише питања на квизу било из ове области. Ми смо свим школама поделили саобраћајне полигоне и бицикле и настојаћемо да у наредном периоду, у сарадњи са наставним кадром радимо на унапређењу знања овог узраста“,  каже Горан Секулић, Савет за безбедност саобраћаја општине Чајетина.

Ове године квиз се реализује у 16 локалних самоуправа у три нивоа: локални, регионални и републички. Пласман у финале избориће ученици из четири најбоље пласиране школе. Овом приликом, победу је однела екипа школе „Димитрије Туцовић“ са Златибора и изборила се за учешће у наредном кругу.