Летенбихлер одбранио титулу на Златибору (видео)

Тројица најбољих на ИксРос релију

На првој трци овосезонског шампионата света у хард ендуро мотоциклизму, српском ИксРос релију тријумфовао је Немац Мануел Летенбихлер који је на најбољи начин започео одбрану титуле првака света. Учесници су нагласили да је овогодишња трка на Златибору, Тари и Мокрој Гори била још и боља у односу на пре годину дана.

Сјајном вожњом по врлетима Златибора трећег и последњег такмичарског дана, Мануел Летенбихлер је другу годину узастопно освојио ИксРос хард ендуро рели као актуелни светски првак. У конкуренцији најбољих возача света, 25-годишњи Немац је на свом КТМ мотоциклу стазу на Златибору савладао за 3сата, 18минута и 33секунде. Летенбихлер је победио и у првој етапи на Тари, па је у генералном пласману први са 20 бодова. 

„Било је веома добро! Био сам узбуђен што поново долазим у Србији на трку која отвара наш шампионат. Посебан је осећај поново победити овде и мислим да сам имао веома добру вожњу у претходна три дана. Сјајан удар самопоуздања за наставак сезоне."

На другом месту завршио је Шпанац Марио Роман, који је био другопласирани и у минулом шампионату света.

"Прошле године стаза је била потпуно сува, осим на рекама где је било клизаво. Овај пут је терен био влажан, нарочито првог дана. Мислим да ми се више свиђају овогодишњи услови јер мора да буде тешко, ово је екстремни ендуро спорт, тако да сам уживао."

Победник полигона и друге етапе у Мокрој Гори Били Болт је имао квар на мотору, па није остварио висок пласман. После велике борбе са неколико возача међу којима су били искусни Алфредо Гомез и легенда Грејем Џарвис, као и млади Микаел Вакнер и Тристан Харт, до трећег места и резултатског искорака стигао је Бугарин Теодор Кабачкијев који је нагласио да му много значи што има врхунску трку у суседној држави и да је срећан што је достојно представио Балкан.

"Веома је лепо имати трку близу Бугарске где много људи може лакше да дође и подрже ме. Уживао сам у Србији, трудићу се да дам све од себе и да задржим добар налет у наставку шампионата."

Осим Летенбихлера у Про класи, победе на Златибору славили су и Флориан Пере из Француске у Експерт класи, Валентин Рерл из Немачке у Хоби, Марк Луис у Аматер класи, док је први у јуниорској конкуренцији тренутно Метју Грин из Јужноафричке републике. Најбољи међу српским мотоциклистима био је Владимир Минутиновић испред Николаја Молчанова и Уроша Живковића

Да подсетимо, првог дана ИксРос релија одржан је пролог са направљеним препрекама у центру Златибора на ком је победио Енглез Били Болт, првог теренског дана трке вожено је око 100км на Тари по веома кишном дану и клизавом терену, потом на Мокрој Гори са стартом на Мећавнику, а завршница је одржана на Златибору са стартом иза споменика на Шуматном брду, стаза је водила испод Чиготе и даље кроз села Љубиш и Доброселица где су биле и посебне станице за допуну горива и сервис, а потом се преко Водица ишло ка центру и циљу на Краљевом тргу. 

После ИксРос релија у Србији караван светског шампионата у хард ендуро мотоциклизму се наставља у Аустрији, а потом се иде у Италију, Румунију, Канаду, Шпанију и Немачку. Организацију хард ендуро релија помогли су Министарство спорта и Министарство туризма Владе Србије, Ауто мото Савез Србије, општина Чајетина, КЈП Златибор, Туристичка организација Златибор, Туристичко рекреативни комплекс Златибор. Према најавама, овај спектакл би требало да се одржи у истој форми и следеће године.