Љајић: "Још 400 хиљада ваучера за одмор у Србији"

Најављене две милијарде динара за туристичке ваучере за одмор у Србији значе да ће моћи да их користи још 400.000 наших грађана, а планирано је да дестинације, осим бања и планина, буду и Београд и Нови Сад, рекао је за Танјуг министар трговине, туризма и телекомуникација Расим Љајић.

Љајић је навео да ће за првих пет месеци ове године Србија имати штету око 300 милиона евра због мањег девизног прилива од страних туриста, додајући да у то нису урачуната домаћа туристичка путовања.

"Зато је ова акција значајна, јер ћемо мањак који ће уследити због мањег долазака страних гостију бар делимично надоместити акцијом туристичких ваучера", рекао је Љајић.

Министар је додао да је до 26. фебруара ове године подељено 160.000 ваучера и подсетио да је за мање од месец и по радних дана свих 100.000 ваучера подељено, те да је држава морала да користи средства из буџетске резерве за додатних 60.000 ваучера.

"То говори о интересовању за ову акцију. Са нових 400.000 ваучера разматрамо да проширимо обухват оних који могу да их користе",

рекао је Љајић и додао да су те ваучере до сада највише користили пензионери, чак 54 одсто, а затим незапослени и они чија су примања мања од 60.000 динара.

Наводи да се сада разматра могућност да се Београд и Нови Сад укључе као дестинације за одмор на ваучере, те подсећа да ваучери у тим градовима нису могли да буду коришћени јер су примат имале дестинације у унутрашњости Србије, пре свега бање и планине.

С обзиром на то да је ова акција уследила као одговор на ситуацију насталу због коронавируса, Љајић каће да се разматра могућност да и ова два града, која су највише погођена у смислу пада туристичког промета, буду укључена, јер су, каже, они вукли цео туристички промет у земљи.

Најавио је да ће наредне недеље бити припремљен коначни текст уредбе о коришћењу туристичких ваучера.

Љајић каже да су се ваучери до сада могли користити у око 1.460 угоститељских објеката, а уколико се укључе Београд и Нови Сад, он верује да ће бити још таквих хотела и пансиона.

"Нема сумње да ћемо са новим гостима надоместити губитак који ће уследити због пада међународних туристичких путовања. Ово је покушај да смањимо губитке који ће сигурно бити велики у овој години", истакао је Љајић.

Каже да су процене да ће на светском нивоу губитак у области туризма бити око 450 милијарди евра, јер је, указује, туризам прва грана привреде која је погођена због пандемије.

Међутим, како каже, охрабрује чињеница да је туризам након светске економске кризе показао да се први опоравља и да је најфлексибилнији на овакве кризе.