Матија Бећковић на Златибору - изложба и књижевно вече (видео)

и

Академик Матија Бећковић одржао је књижевно вече у Културном центру на Златибору, а отворена је и изложба посвећена познатом српском песнику.

Cтихови Матије Бећковића у извођењу гуслара Радована Пековића отворили су занимљиво културно вече у Културном центру Златибор посвећено овом српском академику. Најпре је отворена изложба „Матија“ ауторке Драгане Типсаревић, дугогодишње директорке Библиотеке у Краљеву са 31 изложбеним паноом. На њима су приказани садржаји две Бећковићеве биографије – животне и књижевне.

„Ово је специфична изложба која прати живот и дело и заиста богат живот и још богатије дело, тако да је обим изложбе стално повећаван. На радост српске поезије, Матија Бећковић се сваке године оглашава новим књигама. Дешава се оно што се заиста ретко дешава и у много већим књижевностима а то је стваралачка експлозија песника који већ има заокружено и разноврсно дело“, каже Драгана Типсаревић, аутор изложбе.

Велики број поштовалаца Бећковићевог дела са задовољством је вече наставио у позоришној сали Културног центра уживајући у извођењу стихова највећег српског живог песника. Књижевно вече водила је Мира Црнчевић а отворила уметница Мајка Мара песмом „Тихо ноћи“. Песник Милан Ружић, на свој начин, говорио је о свом пријатељу, па је испричао и по неку анегдоту из песниковог живота. Излазак песника на бину пропраћен је громогласним аплаузом.

„Хвала вам што сте ме позвали и што сте још једном демантовали ону већ сто пута речену лаж, да поезија више не постоји, да су песници отпевали своје, па чак и да је Златибор упропашћен. Овако нешто тешко да има где на свету. Не верујем да има неки туристички центар где неки песник нешто прича и где се приређује нека изложба о неком песнику“, рекао је Матија Бећковић, књижевник и академик.

Књижевна каријера Матије Бећковића почела је 1957. године издавањем прве песме, а публика је чула  неке од најпознатијих као што су Мајка, Ово и оно, Васко Попа, Србија, Пут којег нема. Изложба „Матија“ настала је поводом обележавања 80-ог рођендана песника и наредне две недељe отворена је на Златибору, након чега ће сви заитересовани моћи да је погледају у Дому културе у Чајетини.