Међународни дан борбе против насиља над женама - 25. новембар

Међународни дан борбе против насиља над женама - 25. новембар

У целом свету, 25. новембра, обележава се Међународни дан борбе против насиља над женама и почетак глобалне кампање “16 дана активизма против насиља над женама” у којој учествује више од 100 држава света и преко 1700 организација.

Шеснаест дана активизма против родно заснованог насиља је годишња међународна кампања која почиње 25. новембра, на Међународни дан борбе против насиља над женама и траје до 10. децембра, Дана људских права. Покренуле су га активисткиње на инаугурацијском Њомен’с Глобал Леадерсхип Институту 1991. године, а наставља да га координира Центар за женско глобално лидерство. Појединци и организације широм света користе га као организациону стратегију како би позвали на превенцију и елиминацију насиља над женама и ђевојчицама.

У Србији 1 од 3 жена преживљава неки вид тортуре, свака трећа трпи физичко, а свака друга психичко злостављање. Процењује се да око 60 одсто жена и девојчица у свету трпе насиље и жртве су физичког и психичког злостављања.

Насиље над женама које чине њихови актуелни или бивши, брачни или ванбрачни партнери представља најучесталији вид насиља у породици и карактерише се трајношћу, широком распрострањеношћу, присуством традиционалних механизама окривљавања жртве, присуством друштвених стереотипа који замагљују праву слику ове појаве и одговорност како учиниоца тако и институција.

Највећи број жена због страха никада не пријави овакав проблем, разлог томе је свакако неадекватан систем заштите јер изостаје наџор над применом заштитних мера, судски поступци трају предуго што обесхрабрује жртве да траже помоћ, казнена политика је недовољно оштра и углавном се завршава новчаним казнама, а постоји и неповерење у надлежне институције.