In memoriam: Радомир Антић (1948 - 2020)

Један он најбољих српских тренера Радомир Антић преминуо је у понедељак у Мадриду после краће болести.

Антић је рођен 1948. године у Житишту, а у Ужицу је направио прве фудбалске кораке у Слободи. Потом је прешао у Партизан за који је наступао од 1968. до 1976. Играо је и за Фенербахче, Реал Сарагосу и Лутон таун где је и завршио играчку каријеру.

У Сарагоси је 1988. започео и тренерски пут. Једини је стручњак у историји који је тренирао и Барселону, и Реал Мадрид и Атлетико Мадрид, где је остварио и највећи успех освајањем првенства Шпаније и Kупа краља 1996. Тренирао је и Овиједо, Селту и кинеске клубове Шандонг и Хубеи.

Велики успех направио је и са репрезентацијом Србије са којом се 2010. године пласирао на Светско првенство у Јужној Африци. Српским навијачима се тада током квалификација од 2008. вратило поверење у државни тим са јасно подељеним улогама који је добро функционисао и иза себе оставио Румунију, Аустрију, Јерменију и добро се носио са Француском. У групи на Мундијалу после пораза од Гане на отварању, побеђена је Немачка са 1:0 у историјском мечу, а пласман даље није изборен због несрећног пораза од Аустралије у последњем колу. Гану је тада до највећег успеха афричких селекција водио Чајетинац Милован Рајевац, а фудбалска судбина је два пријатеља из истог краја спојила у првом колу Светског првенства.

"Kажу да велики никад не умиру, а он је био један од њих. Саучешће породици, саучешће пријатељима, саучешће спортској јавности, јер отишао је један велики, велики Радомир. Знали смо се дуго, био ми је као старији брат. Много сам од њега научио. Овде смо из истог краја, на Златибору је увек био у августу, сретали смо се, дружили се и много ми тешко да схватим да га више нема, нема га физички, али увек ће живети у мени, као мој добар пријатељ и као велики спортиста",

рекао је за РТС Рајевац. Вест о смрти Антића са тугом је примљена од Србије до Шпаније, а чувени спортски лист Марка из Мадрида у уторак је Антићу посветио насловну страну уз наслов "Radomir, te quiero - Радомире, волимо те". Многи познати играчи и тренери са којима је сарађивао опростили су се од популарног Антаре. У Ужицу испред Градске куће отворена је књига жалости у коју се поруке могу уписати до петка, од 07:00 до 16:00 часова.

p style="text-align: justify;">Признати тренер који је био сарадник и шпанских медија на Златибору има кућу у насељу Зова близу које је изграђен фудбалски терен, па је често лета проводио на планини дружећи се са пријатељима и мештанима. У једном интервјуу је рекао:

„У својој кући у Мадриду, на почасном месту, држим слику Златибора. Такве лепоте нема нигде на свету."

На трећем фестивалу спортског филма на Златибору Антић је добио награду за животно дело 2014. године.

Антићева супруга Вера на заједничком Инстаграм налогу објавила је један од његових цитата на шпанском и енглеском:

"Живот је радост за оне који играју на победу."

https://www.instagram.com/p/B-rc3Hzob1F/?igshid=10bwtug1gce59